Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Chciałbym się poradzić Szanownego Grona czy wstępnie dobrze wybrałem kocioł a mianowicie Junkers Cerapur Modul . kocioł o mocy 14 kw wraz z wbudowanym zasobnikiem ładowanym warstwowo o poj. 100 litrów. Kocioł miałby ogrzewać dom gdzie jest 100 % podłogówki o powierzchni 160 mkw, dwie łazienki , budynek parterowy. Obliczone obciążenie cieplne budynku wynosi 11 KW. Symbol katalogowy to ZB S 14/100 3SE

Pytania :

1. Czy powinienem rozważyć  kocioł innej marki lub inną konfigurację ( zasobnik oddzielny )

2. Czy odpowiedni będzie już istniejący ceramiczny  komin systemowy o srednicy 120 mm

3. Jesli będzie 100% podłogówki opartej na dwu obwodach to czy potrzebuję jakiegoś zestawu mieszającego np. Afriso PrimoBox AZB211 

4.Czy ten kociołek ,,wyrobi'' na dwie łazienki ?

Opublikowano

1) Marka dobra, ale bierz kocioł z osobnym zasobnikiem np. Cerapur Smart ZSB 14-5C

2) Jeśli masz na dole odskraplacz to raczej tak.

3) To powinno wyjść z projektu. Jeśli zrobisz typowo pod kocioł gazowy (bez szans na przejście w przyszłości na pompę ciepła), to wyrobi. Jak dasz gęściej rurki, to będą małe przepływy (ale ciepło będzie). Jak chcesz mieć rurki jak pod pompę ciepła, a przepływy dobre, to wtedy najlepiej dać sprzęgło i pompę + czujnik temp. sprzęgła. Nie musisz wtedy kupować grupy pompwej Afriso itd.

4) To już bardziej zależy od zasobnika, ale taki 120L i więcej wyrobi spokojnie.

Opublikowano

Początkowo rozważałem też ten piec który wskazałeś ale wyczytałem że 100 litrowy zasobnik który jest w piecu Cerapur Modul jest zasilany w ciepłą wodę warstwowo co  daje wyższy komfort cieplny niż zwykły zasobnik z wężownicą o poj. 150 litrów. Mógłbyś krótko uzasadnić dlaczego wybrać osobny zasobnik ? Biorę pod uwagę że koszt zintegrowanego kotła jest trochę droższy.

Chciałbym się dopytać jeszcze o sytuację gdybym kiedyś zdecydował się na pompę ciepła to musiałbym zagęścić rury w ogrzewaniu podłogowym i przeprojektować teraz już instalację ? 

Opublikowano

Jest droższy i jak kiedyś skoroduje, to będziesz miał większy problem. Poza tym ten kocioł ma słabszą modulację (zakres mocy) z tego co pamiętam od Smarta. Faktycznie ładuje szybciej, dlatego zaproponowałem Ci większy zasobnik, który bez problemu wymienisz, gdy zajdzie potrzeba.

Musiałbyś już teraz ułożyć gęściej rury, a w przyszłości zmieniasz tylko źródło ciepła z kotła na pompę.

Opublikowano

Jest bardzo dobry kociołek. Bierz go bez zastanowienia. Kocioł ten kondensuje nawet podczas grzania c.w.u. Kocioł ten posiada zasobnik warstwowy. Przy tym kotle wodę ciepłą masz bez ograniczeń,  pod warunkiem że ograniczysz max wypływ ciepłej wody  do ok 7 l/min. Max przepływ  wynosi 13 l/min, po całkowitym wybraniu ciepłej wody z zasobnika temperatura na wypływie będzie niska (ok 40 stopni ) ponieważ gorąca woda wypływająca z wymiennika płytowego miesza się z zimną wodą w zasobniku.

Pytasz czy kocioł obsłuży 2 łazienki, powiem TAK,  pod pewnym warunkami: jeśli odkręcisz obydwa krany na pełny przepływ to szybko opróżnisz zbiornik z ciepłej wody w zasobniku warstwowym jak również w zasobniku z wężownicą , z tą różnicą, że zasobnik warstwowy szybciej nagrzeje ponownie wodę niż zasobnik zwykły.

Ap ropo pompy ciepła, z tego co wiem to instalację dobiera sie do pompy ciepła a nie odwrotnie.  Jeśli instalacja nie będzie prawidłowo dobrana do pompy to masz pieniądze wyrzucone w błoto. Jeśli w przyszłości zamierzasz zastosować pompę ciepła , to od razu projektuj i wykonaj instalację pod pompę ciepła

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.