xdenisekx Opublikowano 3 Lutego 2020 #1 Opublikowano 3 Lutego 2020 Witam. Mam możliwośc wyspać element na czopuch o długości 50cm radiator wodny tzw turbodym z pionowymi rurami do odzysku ciepła ze spalin. Podpowiedzcie Panowie drodzy jak taki turbo dym wodny rurami pionowymi dymnymi w srodku wpiąć w uklad ciśnieniowy w piecu. Na obudowie byłaby mufa na gorze i dole calowa. Nie jestem hydrauliki i zastanawiam się jak bezpiecznie wpiąć takie element w uklad żeby spełniał swoją rolę i podgrzewal wodę co. Prosze o pomoc. Pozdrawiam Pawel
Andrzej_M_ Opublikowano 3 Lutego 2020 #2 Opublikowano 3 Lutego 2020 Paweł widzę, że lubisz komplikować proste rzeczy. Nie mnie oceniać, ale Twój nick jest tego najlepszym przykładem. Spróbuj rozważyć sposób, by ciepło z spalin rozszabrować w wymienniku kotła.
marcus312 Opublikowano 3 Lutego 2020 #3 Opublikowano 3 Lutego 2020 W kotłach 5 klasy to już chyba nie ma nic do odzyskania ze spalin na wylocie , chyba że to starszy model ziejący ogniem w komin to może jakiś odzysk ciepła będzie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.