Pablos14 Opublikowano 2 Lutego 2020 #1 Opublikowano 2 Lutego 2020 Wysokotemperaturowa, krzemianowo-wapienna, bezazbestowa płyta - jak się taka płyta sprawuje tzn interesuje mnie jak się maksymalnie nagrzewa po stronie zewnętrznej - piszą ,ze w bezpiecznej temperaturze dla człowieka tylko nigdzie nie znalazłem informacji do jakiej temperatury ?
miklom Opublikowano 3 Lutego 2020 #2 Opublikowano 3 Lutego 2020 Kolego mam obudowę kominka Amelia 30 kW (24 kW płaszcz wodny) wykonaną z płyt grubości 30 mm. Prosta forma narożna, od podłogi do sufitu. Weź poprawkę na to, że kominek mam wyposażony w dedykowaną izolację (folia+wełna), jest też zaizolowany czopuch specjalnym kocem. Intencją było, aby grzać obieg wodny, a nie pomieszczenie z kominkiem. W tej chwili. po całodziennym paleniu, temperatura frontu kominka tuż nad szybą drzwi to 84 st. C. Obudowa nie przekracza 24 st. C. Płyty pokryte są cienkim tynkiem gipsowym i pomalowane. Funkcjonuje to z powodzeniem 5 lat. Pozdrawiam
Pablos14 Opublikowano 3 Lutego 2020 Autor #3 Opublikowano 3 Lutego 2020 A możesz przesłać fotkę ? płaszcz wodny odbiera temperaturę i nie dziwię się ,zw masz 24 stopnie na obudowie. Chciałem kupić koee ale one nie mają dojścia powietrza od dołu i chyba jednak kupie standardowy wkład pod obudowę . Ja nigdzie nie mogę znaleźć informacji jaka jest temperatura po drugiej srtonie płyty. Dzisiaj nawet dzwoniłem do dystrybutora. Odpowiedź jaką dostałem : jest ciepła nie gorąca , pytałem się ile stopni , nie wie zobaczy i oddzwoni . I tak czekałem ze 6 godzin i nic.
miklom Opublikowano 3 Lutego 2020 #4 Opublikowano 3 Lutego 2020 Proszę. Ściana frontowa i ta po prawej stronie są wykonane z płyt. Powyżej górnego wylotu powietrza zrobiłem szczelny "sufit" także z płyty, nad nim jest pusta komora zaopatrzona w widoczna po prawej stronie kratkę.
Ryni Opublikowano 3 Lutego 2020 #5 Opublikowano 3 Lutego 2020 Przejrzyj to: http://www.varmsen.com/produkty/articles/plyta-varmsen.html
Pablos14 Opublikowano 4 Lutego 2020 Autor #6 Opublikowano 4 Lutego 2020 Brdzo ładny kominek.Dzięki za fotke
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.