Dasiu007 Opublikowano 30 Stycznia 2020 #1 Opublikowano 30 Stycznia 2020 Witam Od dwóch miesięcy jestem szczęśliwym posiadaczem kotła Sztoker+ 8kW. Ogrzewa on niewielkie mieszkanie 59m2. Ostatnio po mojej dłuższej nieobecności w domu pojawił się problem w postaci smoły kapiącej z komina, smoła pojawiła się również na ostatniej półce(tej bliżej komina) oraz przy popielniku i na drzwiczkach. Po lekkich modyfikacjach ustawień podawania udało mi się wyeliminować smołę z komina oraz półek, jednak została na drzwiczkach zasypowych i przy popielniku. Podejrzewam, że pojawiła się tam jak lekko przytkało komin i spaliny nie miały swobodnegu ujścia. Domyślam się że w tamtym miejscu nie wypali się ona samoczynnie, pytanie jak ją usunąć? Nie jest to jakaś gruba warstwa więc skrobanie nic nie da. Wygasić piec i potraktować jakimś specyfikiem? Może jakaś korekta ustawień? Obecne ustawienia to: temp kotła 60st temp CWU 50st temperatura CO za zaworem 4drożnym 43st Przerwa 80 podawanie 10 Wentylator max 12 min 3 Przed zmianą ustawień było 70 10 10 1 Jeśli coś jeszcze jest niejasne chętnie odpowiem na wszelkie pytania, z góry dziękuje za rady i pomoc.
mac65 Opublikowano 30 Stycznia 2020 #2 Opublikowano 30 Stycznia 2020 Prawdopodobnie za mało powietrza do spalania stąd wędzarnia w komorze spalania ( brak płomienia ) możliwe że wystarczy wyczyścić ruszt może się otwory pozatykały . Reszta rozumie że się nie zmieniła (ustawienia i temperatury powrotu do kotła )
Dasiu007 Opublikowano 31 Stycznia 2020 Autor #3 Opublikowano 31 Stycznia 2020 Hmm może tak być. Rusztu jeszcze nie czyściłem, dzisiaj go rozkręcę i zobaczę jak to wygląda. Co do ustawień tak jak pisałem zmieniłem głównie prace wentylatora z 10 1 na 12 3 . Wydaje się niewiele ale znikła dzięki temu smoła z półki i komina. Temperatury nie ruszałem.
czeslaw Opublikowano 31 Stycznia 2020 #4 Opublikowano 31 Stycznia 2020 Trzeba tylko wyczyścić komorę pod rusztem.
Dasiu007 Opublikowano 3 Lutego 2020 Autor #5 Opublikowano 3 Lutego 2020 I po czyszczeniu kotła. Fakt komora była pełna, po wyczyszczeniu wszystko ładnie się wypala. Dziękuje serdecznie za pomoc! Będzie trzeba częściej zaglądać do tej komory.
czeslaw Opublikowano 3 Lutego 2020 #6 Opublikowano 3 Lutego 2020 Bardzo fajny kociołek, ciekawe ile opału zużyje przez sezon.
Dasiu007 Opublikowano 4 Lutego 2020 Autor #7 Opublikowano 4 Lutego 2020 Na razie ze spalaniem jest bardzo dobrze, pełen zasobnik tj. jakieś 50kg wystarcza na ok 7dni.
czeslaw Opublikowano 4 Lutego 2020 #8 Opublikowano 4 Lutego 2020 To tylko 7 kg z malutkim ogonkiem na dobę, super.
mac65 Opublikowano 5 Lutego 2020 #9 Opublikowano 5 Lutego 2020 Na tego typu palenisku można zejść bardzo nisko z mocą palnika bo odbiór ciepła jest również z żaru na palniku (płaszcz wodny po bokach) jedyne co mnie jeszcze ciekawi czy da radę utrzymać parametry przy pracy tylko na CWU .
Dasiu007 Opublikowano 6 Lutego 2020 Autor #10 Opublikowano 6 Lutego 2020 Wydaje mi się że parametry utrzyma. Obawiam się tylko o smolenie, będzie bardzo długo musiał pracować na podtrzymaniu.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.