Darekgra Opublikowano 24 Stycznia 2020 #26 Opublikowano 24 Stycznia 2020 Sprawdź z tyłu kotła na dole wchodzi do niego rura powrotną nad lub obok niej jest taki owalny otwór w poszyciu kotła a głębiej w tym otworze jest tuleja w której powinien być zamontowanym czujnik powrotu jeśli jest pusto to niestety po kabelku i ten czujnik powrotu znajdziesz. A więc tak czujnik pompy 1 możesz wypiąć bo jeśli nie masz drugiej pompy CO lub podłogowej to do niczego nie jest on potrzebny a czujnik zaworu zdemontuje z obecnego miejsca i załuż na rurę aż za pompą CO. Lepiej jest tylko pod względem stabilizacji temperatury ale powrót zostaje nadal za nisko.
Bagaznik Opublikowano 25 Stycznia 2020 Autor #27 Opublikowano 25 Stycznia 2020 Ok. No tak jest faktycznie tam ten czujnik z tyłu kotła
Darekgra Opublikowano 25 Stycznia 2020 #28 Opublikowano 25 Stycznia 2020 Więc do przeniesienia masz tylko czujnik zaworu a ten pompy 1 możesz zdemontować. Jaka teraz jest temperatura powrotu?
Bagaznik Opublikowano 25 Stycznia 2020 Autor #29 Opublikowano 25 Stycznia 2020 No dosyć często patrzyłem wczoraj jak byłem w domu to ponad 40* się utrzymywała. Czasami 51* było
Darekgra Opublikowano 25 Stycznia 2020 #30 Opublikowano 25 Stycznia 2020 Więc tragedii z tym powrotem nie ma... Pompa kotłowa jeszcze bardziej by podniosła temperaturę powrotu bo zalecana przez producenta kotła jest na poziomie 55+.
Bagaznik Opublikowano 25 Stycznia 2020 Autor #31 Opublikowano 25 Stycznia 2020 No tak czytałem właśnie w instrukcji a Twoim zdaniem warto zakładać pompę kotłową bo tu na forum widziałem taki temat i zdania były podzielone sam już nie wiem
Bagaznik Opublikowano 25 Stycznia 2020 Autor #33 Opublikowano 25 Stycznia 2020 W takim razie przed następnym sezonem grzewczym będę musiał to ogarnąć. Dzięki za pomoc i wszystkie rady
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.