adamu Opublikowano 21 Stycznia 2020 #1 Opublikowano 21 Stycznia 2020 Witam , mna wstępie podam dane ze strony z zapotrzebowaniem budynku : http://cieplowlasciwie.pl/wynik/6yvh pewnie jakieś 20% +- można przyjąć w obie strony , ale chodzi o konkretny przykład czyli 15kw zapotrzebowania. Chce wymienić piec na mniejszy w oko wpadł mi skanp-pv z palnikiem sv200 i sterownikiem timel. Na obecna chwile chyba to najlepszy opcja do ekogroszku chyba ,ze ma ktoś jakieś propozycje . Co do tego kotła są 2 wersje 13kw i 20kw . Jaką moc wybrać do mojego budynku, aby kocioł pracował czyściej , lepiej , efektywniej po prostu mniej palił . Dziekuje z gory za pomoc . Mam 30kw , jestem więźniem kotłowni ...
adamu Opublikowano 21 Stycznia 2020 Autor #2 Opublikowano 21 Stycznia 2020 Poprawiony kalkulator : http://cieplowlasciwie.pl/wynik/6yw0 W domu pozakładane głowice , część pomieszczeń na 18-20 stopni wiec moc i tak spadnie .
RADEFRO Opublikowano 21 Stycznia 2020 #3 Opublikowano 21 Stycznia 2020 Godzinę temu, adamu napisał: Witam , mna wstępie podam dane ze strony z zapotrzebowaniem budynku : http://cieplowlasciwie.pl/wynik/6yvh pewnie jakieś 20% +- można przyjąć w obie strony , ale chodzi o konkretny przykład czyli 15kw zapotrzebowania. Chce wymienić piec na mniejszy w oko wpadł mi skanp-pv z palnikiem sv200 i sterownikiem timel. Na obecna chwile chyba to najlepszy opcja do ekogroszku chyba ,ze ma ktoś jakieś propozycje . Co do tego kotła są 2 wersje 13kw i 20kw . Jaką moc wybrać do mojego budynku, aby kocioł pracował czyściej , lepiej , efektywniej po prostu mniej palił . Dziekuje z gory za pomoc . Mam 30kw , jestem więźniem kotłowni ... Ją mam 20kw, 14 grzejników+bojler53waty chata ~150m2 stare budownictwo__daje rade oblicz pobór grzejników (waty) i dobierz takiego Kubusia z małym zapasem.
SUSPENSER Opublikowano 22 Stycznia 2020 #4 Opublikowano 22 Stycznia 2020 Ja tu widzę Skam-PV 20, napisz jeszcze ile w zeszłym roku ton węgla spaliłeś i o jakiej kaloryczności.
Pieklorz Opublikowano 22 Stycznia 2020 #5 Opublikowano 22 Stycznia 2020 Lata 80te, piwnica, 240mkw... Ja tu widzę bardziej 20kę na całość z cwu
adamu Opublikowano 22 Stycznia 2020 Autor #6 Opublikowano 22 Stycznia 2020 W zeszłym roku 9 ton eko bartex gold 29mj/kg ,ale nie był ocieplony budynek w kalkulatorze wychodziło 25kw zapotrzebowanie . W tym roku ocieplony strop idzie już tona na miesiąc czyli sezon mimo słabej zimy wyniesie 6-7ton . W domu ogrzewane grzejnikami 200m2 podłogówka 25m + łazienki na całości jest 300żeberek aluminiowych z nastawami wstępnymi oraz głowicami na 18-20 stopni . W planie będę miał jeszcze ocieplenie stropów w piwnicy co na kalkulatorze wskazało zejście do 10kw + cwu , ale skoro radzicie 20kw to taki bym wybrał , spalanie oraz praca względem 13kw dużo różnic się nie będzie z wykorzystaniem mocy ?
adamu Opublikowano 24 Stycznia 2020 Autor #7 Opublikowano 24 Stycznia 2020 Jak wspomniałem wyżej po ponownym przeliczeniu zapotrzebowani i dodaniu izolacja stropu piwnicy 5cm styro/wełny zapotrzebowanie spadło do 11kw przy ustawionych 22 stopniach w domu , a zazwyczaj termostaty są przykręcone + cwu załączane 2 razy na dzień to chyba ta 13kw się lepiej sprawdzi i tak pale węglem wysokokalorycznym 29kw . Licząc te 14kw na całości nadal warto 20kw piec wybrać ? Piec chyba lepiej pracuje w górnych / maksymalnych zakresach mocy niż ma pyrkac gdzieś w połowie mocy . Dodam ,ze obecnie przy średniej temp jaka mamy na zewnętrz od 0 do 5 stopni obliczając spalanie 30kg z mojego 30kw kotła wychodzi jakieś 9kw przy czym dom nadal nieocieplony prócz stropu , a termostaty z takimi nastawami jakie maja być docelowo . Może złe myśle , ale są tu ludzie co sprowadza mnie na ziemie stad tez moje pytania . Pozdrawiam.
Pieklorz Opublikowano 24 Stycznia 2020 #8 Opublikowano 24 Stycznia 2020 Opieram się na tym co podajesz Po tym wpisie dalszej inwestycji w ocieplenie można brać pod uwagę skamp-pv 13 palnik z płytką od PV20 Załóż zawór mieszający 4d z pompą kotłową i powinno być Ok
adamu Opublikowano 24 Stycznia 2020 Autor #9 Opublikowano 24 Stycznia 2020 Obecnie mam instalacje na 4d+ pompa kotłowa , przy nowym kotle już raczej będzie sprzęgło .
SUSPENSER Opublikowano 24 Stycznia 2020 #10 Opublikowano 24 Stycznia 2020 Jak chcesz palić wysokokalorycznym to palnik musi być większy żeby wydolił - teraz palę Wesołą i jest super bo popiołu mało, kaloryczność wysoka, ale palnik w Skam-PV 13 ma co robić przy tym węglu już przy obecnym zużyciu ok. 10 kg/dobę czyli przy mocy średniodobowej na poziomie 3 kW - jak chcesz palić takim węglem to wg mnie najlepszy będzie Skam-PV 20
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.