Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Defro piec na eko groszek

Mario1916

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Jestem tu nowy

Proszę o pomoc i wyrozumiałość

Mam parę pytań

1.Czy można teraz jak jest ciepło na dzień przełączać piec na tryb letni a wieczorem na równolegle?

2.czy otwarte okno w kotłowni przy równoległych wychładza pięć przy czym krócej trzyma w podtrzymaniu?

3.Czy to normalne że jak piec w dzień chodzi na letnim a w nocy na równoległym to mniej dopala eko groszku przez co jest dużo więcej popiołu 

Czy lepiej ustawić pięć żeby chodził cały dzień i tylko niech pogodowa przestawia tylko temperaturę na grzejnikach bądź w ostateczności zakręcać grzejniki??

Proszę o pomoc co bdz lepsze

Ponizej przestawiam popiół tzn ogromne spieki

IMG_20200121_151139.jpg

Opublikowano

Bardziej mi to wygląda na niedopał niż spiek.

Węgiel ten sam - a masz zaufanego dostawcę? Bo możliwe że  węgiel ten sam tylko na papierze

Opublikowano

Tam mam

U szwagra czysty popiół

Ale może to dlatego że u niego pięć chodzi cały dzień a ja go przestawiam może to od tego tak nie dopala?

Sam już nie wiem....

Opublikowano

Może poprostu za każdym razem jak go przestawiam z letniego ja równolegle to wtedy dzuo podaje i nie dopala bo na letnim to praktycznie nic nie ma a zakazdym razem jak przełączam może nie dopala i dlatego tak jest....

Więc to pewnie dlatego że co za dużo podaje czy może dlatego że za mała dmuchawę??

Dmuchawę mam ustawioną na 32

Opublikowano

Jak nie dopala to musisz zmniejszyć nawęglanie palnika(zmniejszyć czas podawania albo zwiększyć czas przerwy między podaniami) lub szybciej dopalić to co podaje teraz (zwiększyć moc dmuchawy). Zmieniaj na raz tylko jeden parametr i obserwuj.

Jak masz długi postój to możliwe że ustawienia podtrzymania masz źle (za duzo/za często podawanie)

Opublikowano

Na letnim mam 

15 czas podawania co 90 sekund

Czas podtrzymania 10 sekund co 38 minut

Jak na równoległy to

15 do 75

10 sekund co 24 minuty

Co byś zmienił???

To jak nie dopala to zwiększyć dmuchawę??

Jak ustawić wentylator chodzi mi co ile ma dmuchać 

Bo narazie mam ustawione 20sekind co 8minut co byś zmienił??

To mogę robić tak jak teraz że w dzień letni w nocy równolegle?

Nic się nie bdz działo z piecem?

Może dlatego że tak przełączam pięć kontakt nie dopala???

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.