Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Prośba o pomoc w ustawieniach kotła DEFRO KOMFORT EKO 15

kamilgajda89

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich forumowiczów,

Proszę o pomoc w doborze ustawień pieca DEFRO, piec został zakupiony i zamontowany w 2016 roku i przez 3 sezony pracował bez większych problemów. W lipcu 2019 pękł skorodowany ślimak w podajniku który wymieniłem na nowy oryginalny zakupiony w DEFRO, wówczas piec pracował w trybie letnim i również nie było żadnych problemów. Gdy nadszedł okres grzewczy po włączeniu pieca w tryb pomp równoległych zaczęły się problemy, opał w znacznym stopniu pozostaje nie spalony, piec nie dobija tempertatury, po zmniejszeniu czasu podawania i zwiększeniu przerwy opał zaczyna się lepiej dopalać (nadal w stopniu dalekim od poprawnego) jednak po krótkim czasie piec gaśnie. Dodam że od nowości palę tym samym ekogroszkiem WIXPOL zakupionym u lokalnego dostawcy. Aktualnie przywróciłem ustawienia fabryczne i z nich próbuję „wyjść” do osiągnięcia dobrych ustawień jednak bez skutku.

Poniżej dane pieca i ustawień:

Kocioł: DEFRO KOMFORT EKO 15 z 2016 roku.

Sterownik: K1 2.4.3

Ustawienia (zbliżone do fabrycznych):

Temp. Zadana CO: 45 st.

Temp. Zadana CWU: 60 st.

Czas podawania: 5 sek.

Przerwa podawania: 60 sek.

Siła nadmuchu: 60 bieg

Histereza kotła: 2 st.

Histereza CWU: 5 st.

Alarm temperatury: 3 godz.

Praca podtrzymania: 3 sek.

Przerwa podtrzymania: 15 min.

Wentylator w podtrzymaniu czas pracy: 10 sek.

Wentylator w podtrzymaniu czas przerwy: 7 min.

Dom ok. 120-130m2 ocieplony styropianem.

Parter częściowo podpiwniczony, wys. pomieszczeń 2m – 3 grzejniki (2 nowe, 1 żeliwny)

Piętro 4 grzejniki (3 nowe, 1 żeliwny) + 1 drabinka w łazience

Poddasze nieużytkowe nie ogrzewane.

Załączam kilka zdjęć i bardzo proszę o pomoc doświadczonych fachowców z dziedziny ogrzewania ;-)

01.jpg

02.jpg

03.jpg

04.jpg

05.jpg

Gość Visitor1230
Opublikowano

Jak kolega chce zagrzać CWU do 60 mając zadana na kotle 45 ? Abstrahując już od tego ze taka temp zabija powoli kocioł na smierć. Na zdjęciu widać zreszta frędzle sadzy. Masz kolego przedmuchy na palniku, z tego co wiem Defro uszczelnia koronę sznurem. To uszczelnienie prawdopodobnie nie trzyma. Kupa powietrza leci bokiem nie biorąc udziału w spalaniu, wychładzających przy tym kocioł. Stad tez kupa niespalonego węgla w popiele. Polecam sprawdzić przy okazji komorę napowietrzająca na obecność syfu.  Nagar na wyjściu z retorty do odkucia jeżeli jest. Jeżeli chcesz wydłużyć żywotność ślimaka wrzucaj suchy węgiel. Bo za dwa lata przegnije na dodatek zbiornik.

Opublikowano

Zadaną CWU 60C ma pewnie dlatego, żeby pompa kręciła non-stop dla ochrony powrotu.

Chociaż przy podłogówce z 4D i zadanej 26 C, to gdyby dał odpowiednio wyższą temperaturę na kotle, jest szansa, że powrót ochroniłby i bez ciągłej pracy pompy CWU.

Co do pozostałych uwag, zgadzam się.

Opublikowano

Dzięki za informacje, temat praktycznie jest już załatwiony, wyczyściłem retortę, wymieniłem uszczelnienie korony, wyczyściłem kanał wentylatora był cały zapchany więc powietrze nie miało szans dotrzeć do paleniska, reasumując teraz się pali aż miło patrzeć :-) mam jeszcze prośbą o kilka informacji bo jakoś ciężko mi znaleźć na nie odpowiedzi w necie mianowicie:

1.      Ustawiłem temp zadaną na CO i CWU po równo 55st. Czy np. CO powinna być wyższa niż CWU? Czy CWU może być wyższa niż CO??

2.      Jak włączyć pracę PID? Czy mój sterownik (K1 2.4.3) w ogóle posiada taką opcję? Po wejściu w menu serwisowe ukazują się następujące opcje: temp. Alarmu podajn. / Czas podawania przedalarm / Temp. Przedalarmu / Podawanie alarm podajnika / Temp. Priorytetu / Alarmowe załączenie pompy CO / Temp alarmu kotła / Pompa CWU lato / Kontrola zasobnika / Temp. Dezynfekcji / Czas dezynfekcji / Max. Czas dogrzania dezynfekcji / Min. I max. Wentylator roboczy / Próg wyłączenia wentylatora / Impulsy wzrostu temp. Mosfeta / ustawienia fabryczne.

Opublikowano

ad 1

lepiej zęby co była wyższa od CWU przynajmniej o kilka stopni wtedy sprawniej dogrzewa bojler

Ad2

twój sterownik nie posiada PID

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.