Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zasilanie grzejnika drabinkowego w łazience

mac74

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień Dobry. Temat pewnie już się pojawił. Ale nie mogę znaleźć. Proszę o poradę czy mogę w ten sposób zasilić grzejnik drabinkowy w łazience. W całym domu jest ogrzewanie podłogowe. Piec pelletowy RED Performa 15 EC, bojler 140 litrów. Zamontowany zawór strefowy, który przełącza się na grzanie bojlera. Pokusiło mnie przy zakładaniu instalacji na grzejnik drabinkowy, który jest zasilany jako oddzielny obieg CO wpięty za sprzęgłem z własną pompą. Oprócz tego grzejnika jest jeszcze grzejnik w garażu. Ale wiem już, że nie będzie nigdy używany (Z kotłowni się rozchodzi ciepło i to wystarcza). Zostaje więc na tym obiegu tylko drabinka. W takim rozwiązaniu ze względu na specyfikę pracy pieca pelletowego (pracuje i gaśnie całkowicie) grzejnik drabinkowy jest gorący okresowo i to często w takim czasie gdy tego nie potrzebuję. A chciałbym żeby np grzał w porze kąpieli wieczorem. Mogę to oczywiście wymusić w ten sposób że np na termostacie pokojowym w określonych godzinach ustawić znacznie wyższą temperaturę pomieszczenia i wymusić uruchomienie pieca. Dodatkowo jesienią, wiosną czy nawet latem też będzie problem. I teraz mam pytanie. Czy mógłbym tą drabinkę wpiąć w obieg grzania bojlera za zaworem strefowym. Drabinka grzała by razem z bojlerem. Oczywiście nie cały czas. Otwierał bym ją zaworem w łazience wtedy kiedy potrzeba. Zdaję sobie sprawę że też będą momenty kiedy piec nie chodzi bo np woda w bojlerze osiągnęła by nastawioną  temperaturę a poboru by nie było . Ale przy poborze wody piec się uruchomi bo temperatura szybko spadnie.  A druga sprawa że wiosna, jesień też drabinka by grzała. Zaznaczę jeszcze że piec ma własną pompę obiegową i dodatkowa pompa jest niepotrzebna a przez to problem rozwiązania sterowania tej pompy odchodzi.  Proszę o poradę czy taki pomysł ma sens i czy ktoś takie rozwiązanie ma zastosowane.

Opublikowano

Też uważam że grzałka i problem masz rozwiązany.

Orientacyjnie powiedz jaki koszt takiego kotła?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.