Gonzus1989 Opublikowano 12 Stycznia 2020 #1 Opublikowano 12 Stycznia 2020 Witam Panowie i Panie ! Chciałbym się podzielić danymi z pieca na podstawie to których będziemy w stanie ( albo i nie będziemy ) ocenić dlaczego piec potrafi raz na dzień ( bez powodu ? ) przejść w tryb wygaszania / Postój . Pierwsza rzecz : Wygaszanie następuje ... następnie postój ( nie nadzór a postój - mimo ustawień jakie ma . Powinien przejść na nadzór ( tak .. pewnie dlatego nie przechodzi na nadzór gdyż temp nie przekroczy 5 stopni w trybie Fuzzy ) ) więc tutaj możemy wykluczyć ten powód ( przekraczanie temp o 5 stopni ) chociaż nie ukrywam iż myślałem że nadzór działa w każdym procesie po wygaszaniu ( jednak jak się okazuje tylko po przekroczeniu 5 stopni w tr. Fuzzy ) Druga rzecz : Myślałem że jest to spowodowane funkcją , opcją "czyszczenie palnika " ,która to ustawiona jest an 24h i dlatego zrobiłem test zmieniłem z 24h na 1h i piec działał bez wygaszania przez następne 2h . Czyli wychodzi na to że nie tędy droga . A może jest to za krótki czas i w tym czasie nie będzie się wygaszać 1h? ustawić na 6h i obserwować czy po 6h się wygasi dla trybu "czyszczenia"? Innych pomysłów nie mam.. z wykresu możemy ocenić iż temperatura ,płomień jest na poprawnych parametrach . Zastanawia mnie czemu przechodzi na tryb wygaszania bez żadnego powodu ? Ponizej ustawienia oraz wykresy . Sterownik plum 860 p3
Gonzo19 Opublikowano 12 Stycznia 2020 #2 Opublikowano 12 Stycznia 2020 W tryb nadzoru przechodzi zaraz po trybie pracy a przed trybem wygaszanie. Po trybie wygaszanie zawsze będzie postój.
Gonzus1989 Opublikowano 12 Stycznia 2020 Autor #3 Opublikowano 12 Stycznia 2020 ok jaki jest powód wygaszania ? dzięki z inf.
Gonzo19 Opublikowano 12 Stycznia 2020 #5 Opublikowano 12 Stycznia 2020 Zbyt mała dawka paliwa w trybie nadzoru. Kocioł nie widzi płomienia w określonym czasie.
Gonzus1989 Opublikowano 12 Stycznia 2020 Autor #6 Opublikowano 12 Stycznia 2020 Rozumiem,ale nie rozumiem dlaczego mi wchodzi w tryb wygaszania ? nadzór działa mi poprawnie w momencie przekroczenia temp. 5 stopni nie ma z nim problemu.
Gonzo19 Opublikowano 12 Stycznia 2020 #7 Opublikowano 12 Stycznia 2020 22 minuty temu, Gonzus1989 napisał: ,ale nie rozumiem dlaczego mi wchodzi w tryb wygaszania ? Przecież Ci napisałem.
Gonzus1989 Opublikowano 12 Stycznia 2020 Autor #8 Opublikowano 12 Stycznia 2020 Kocioł nie widzi płomienia w określonym czasie. ? Na wykresie płomień jest.
Gonzo19 Opublikowano 12 Stycznia 2020 #10 Opublikowano 12 Stycznia 2020 6 godzin temu, Gonzus1989 napisał: Kocioł nie widzi płomienia w określonym czasie. ? Na wykresie płomień jest. Nie jest. W połowie zanika do zera. Oczywiście sam wykres jest do bani bo to plum, nie mniej jednak dokładnie o 10:40 jest zerowy
Gonzus1989 Opublikowano 12 Stycznia 2020 Autor #11 Opublikowano 12 Stycznia 2020 2 minuty temu, Gonzo19 napisał: Nie jest. W połowie zanika do zera. Oczywiście sam wykres jest do bani bo to plum, nie mniej jednak dokładnie o 10:40 jest zerowy Tak,ale patrząc na wykres widzimy że w momencie wygaszenia ( rozpoczęcia procesu ) mamy płomień 83 po czym nie ma nagłego spadku do zera ( 10:40) tylko schodzi w dół względem trybu wygaszania czyli inaczej nie będzie gdyż wygaszał . Jeżeli skupimy się na momencie samego przejscia w stan wygaszanie płomień ma 83 . Wydaje mi się że gdyby był to płomień powinien o kilka minut sekund przed ( kolorem) wygaszania przejść na 0 a on ma 83 przed wygaszaniem.
Gonzus1989 Opublikowano 12 Stycznia 2020 Autor #12 Opublikowano 12 Stycznia 2020 31 minut temu, cezar76 napisał: Może chodzi o te parametry. WItaj Cezar. Dzięki za zainteresowanie Testowałem to na początku było 24h ( w miejscu tym zmieniłem z 24h na 6h czekałem 6h piec nie wygaszał się ) czyli ta opcja nie działa na to..
Gość Opublikowano 12 Stycznia 2020 #13 Opublikowano 12 Stycznia 2020 A co z parametrami "czyszczenie wymiennika"? O te bardziej mi chodziło. Włącz sobie na wykresie linię z punktami, wtedy zobaczysz które dane, w jakich odstępach czasu są zbierane. Econet nie zbiera dokładnie danych.
Gonzus1989 Opublikowano 12 Stycznia 2020 Autor #15 Opublikowano 12 Stycznia 2020 9 minut temu, cezar76 napisał: A co z parametrami "czyszczenie wymiennika"? O te bardziej mi chodziło. Włącz sobie na wykresie linię z punktami, wtedy zobaczysz które dane, w jakich odstępach czasu są zbierane. Econet nie zbiera dokładnie danych. Czytam o nich . Spróbuje ustawić na 22 start czyszczenia . Aczkolwiek jest tam 6 czas rozp. mimo tego wygaszał o po 10 tej godzinie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.