Skocz do zawartości
IGNOROWANY

wymiana kotła na nowy - co wybrać

MrTomo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koledzy i koleżanki
Wszystkiego dobrego w nowym roku  :-)

Mój kocioł Zębiec KWK 25KW ma już tyle lat, że pora go wymienić.
Parę lat temu reanimowałem go (w 2013 roku!) , tutaj to opisywałem, jak toś chce może sobie poczytać.
Stare dzieje.
https://forum.budujemydom.pl/topic/22643-przed%C5%82u%C5%BCenie-quot%C5%BCyciaquot-kot%C5%82a-sta%C5%82opalnego-zebiec/?tab=comments#comment-383179

Przeglądam te kotły zasypowe 5 klasy i zastanawiam się co wybrać?
Może coś podpowiecie?

Patrzyłem na Ogniwo, Jastef (eko-wery), drewmet.
Czy robią jeszcze kotły DS+GS w klasie 5?

Oczekiwania, duża komora załadowcza, wygodne czyszczenie, duży popielnik, miarkownik ciągu,
żadnych dmuchaw, wyjście wody gorącej 2".
Moc 16-20KW

Grzeję bufor 2000L grawitacyjnie i zasobnik wody użytkowej 300L.
Komin systemowy ceramiczny fi/200.

Schemat obecnej instalacji jest taki.

co.jpg.a8423dc4847014b19581acaad6eed632.jpg

Opublikowano

Po przejrzeniu kilku kotłów najbardziej podoba mi się Ogniwo Classic 18 kW.

Ciekawi mnie dlaczego taki np. Defro Optima 19KW waży 470 kg , SAS varmo też waży około 400 kg
przy tylko 270 kg Ogniwa?

Skąd aż taka różnica? Czy Ogniwo nie przyoszczędziło na grubości blach przypadkiem?

Opublikowano

Pytanie czym palisz - rodzaj paliwa ?  i czym chcesz palić w przyszłości tak w 80-90% ??/

Opublikowano

Ja mam MPM DS też wymieniłem z starego Zebca i jestem bardzo zadowolony - palę w 80% drewno a jak jest mróz to wegiel. lato to samo jak u ciebie i nie ma najmniejszego problemu z drewnem a przez okienku w palniku wirowym możesz sobie idealnie doregulować spalanie. https://www.youtube.com/watch?v=4g_b5kh30Og&feature=youtu.beW innych konstrukcjach może być loteria z drewnem -  tak jak np Drew-Met- gdzie jeden kolega kupił i nie da sie palić drewnem ... 

Opublikowano

Z załadunkiem górnym - do drewna jest najwygodniejszy plus naładujesz najwiecej do komory , z dodatków ma tylko płytki samotowe na ruszcie plus cegiełke z szamotu nad palnikiem wirowym - koszt przerobek ok 8zł  = 3 cegiełki szamotowe za 2,5 z leroja zł :) Ja palę bez bufora ale mam instalację na grawitacji z zeliwnymi grzejnikami i dużą iloscią wody w układzie piec mi działa bezproblemowo.

mysle że u ciebie kolego pod te bufory dobra była by werjsa 25kw -  nie jest bardzo droższa ale ma jeszcze wiekszą komore - także możesz w niej spalać szczapy po 42cm długie  a jak masz bufor to idealnie zgromadzisz wiecej energii i szybszym tempem -- do drewna 25kw to super sprawa.           jc jak cie coś wiecej interesuje zapraszamy do naszego tematu.   Serio ja  widzę spore oszczedności i lepszą wydajnosć pomiedzy  tym nowym  a starym  zebcem - gdzie tamten aby nagrzać dom potrzebował 2 koszyki 50l drewna na tym wystarczy mi 1 koszyk.   

krótkie porównanie moj zebiec swk 21kw miał pow. grzewczą 1.5m2 ,  mpm 25kw ma 3.4 m2  

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.