MikiQ Opublikowano 11 Stycznia 2020 #1 Opublikowano 11 Stycznia 2020 Witajcie. Kolega buduje w domach 5 domków. Ogrzewanie w każdym z nich jakie miało być to podłogówka i grzejniki. W jednym z nich będzie kotłownia ktora będzie zasilać je wszystkie. Hydraulik który ma im robic ogrzewanie kazał położyć po dwie rurki od kotłowni do każdego z nich i tak też zrobili, a teraz twierdzi ze nie można mieszać ogrzewania tzn. albo grzejniki albo podłogówka. Więc pewnie pompy do każdego z nich i ewentualne zawory 3d będą w kotłowni. Jakby zasilić każdy domek bezpośrednio temperatura z pieca i w każdym z nich zrobić mini kotłownię z pompą i zaworem 3d tak żeby można było zrobic grzejniki i podlogówkę? Czy ten hydraulik jest takim fachowcem ze na to nie wpadł czy jest cos czego nie wiem i to nie będzie działać? Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka
gmaj22 Opublikowano 11 Stycznia 2020 #2 Opublikowano 11 Stycznia 2020 Ile podłogówki w każdym z domków? jedynie Hall, łazienka ewentualnie kuchnia?
MikiQ Opublikowano 11 Stycznia 2020 Autor #3 Opublikowano 11 Stycznia 2020 Cały parter podłogówka ok. 60-70m2 a na górze normalne grzejniki. Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka
gmaj22 Opublikowano 11 Stycznia 2020 #4 Opublikowano 11 Stycznia 2020 Nie napisałeś jaki kocioł będzie w kotłowni, ale w tym przypadku widzę tu możliwość zastosowania rozdzielaczy kombinowanych CO/PODŁ. W ich przypadku każda pompa na mieszaczu pompowym będzie w szeregu z pompą obiegową w kotłowni, ale tu jest to dopuszczalne, wręcz wskazane. Trzeba jedynie przed każdym z rozdzielaczy ustawić właściwe ciśnienie dyspozycyjne. Np. coś takiego:
MikiQ Opublikowano 11 Stycznia 2020 Autor #5 Opublikowano 11 Stycznia 2020 Kocioł na pellet 64kw i do tego bufor. Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka
PioBin Opublikowano 11 Stycznia 2020 #6 Opublikowano 11 Stycznia 2020 Do tego musi byc wykonany projekt i kotlowni i rozdzialu/dystrybucji. Trzymac sie projektu i nie pytac na forum gdyz to nic nie da.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.