mik90 Opublikowano 6 Stycznia 2020 #1 Opublikowano 6 Stycznia 2020 Witam. Posiadam kocioł Defro Komfort Eko Lux 20KW. Mam zawór 4d Honewell z siłownikiem ustawiony na max temp kotła 78(bylo fabrycznie 80 ale obnizylem 2st), tzn. w momencie gdy kocioł osiągnie ta temp. zawór otwiera się na 100%. Dziś oraz dwa dni temu miała miejsce taka sytuacja ze na kotle dziś było 65 i zawór się otwarl a dwa dni temu przy 72st tak zrobił. Czy ma ktoś wiedzę dlaczego tak mogło być. Z góry uprzedzam że zawór 4d jest podłączony dobrze. Sprawdzone tu na forum przez choćby gmaj22. Czujnik zaizolowany. Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.
Zbyszko125 Opublikowano 6 Stycznia 2020 #2 Opublikowano 6 Stycznia 2020 Zawór 4D zamontowany w jakim celu? Generelnie spełnia 2 funkcje 1) ochrona powrotu wraz z pompą kotłową 2) zapodaje odpowiednią temp na instalację o ile w domu zamontowano regulator i ewentulanie pogodówkę. Otwarcie zaworu na 100% powoduje puszczenie w instalacje temp takiej jak na kotle i jesli instalacja grzejnikowa bez zaworów w domu sauna, jesli zaś podłogówka to bardzo niedobrze. Ewidentnie cos jest "skopane" albo w nastawach albo w instalcji lub jedno i drugie
mik90 Opublikowano 6 Stycznia 2020 Autor #3 Opublikowano 6 Stycznia 2020 Wiem jakie funkcje spełnia 4d oraz to w jakim mam go celu. Pytanie było inne. Zawór się otwarl dwukrotnie ale jednorazowo, tzn. pełne otwarcie i powrót. Jakieś pomysły dlaczego?
gilal Opublikowano 6 Stycznia 2020 #4 Opublikowano 6 Stycznia 2020 Pewnie wykonywana była kalibracja zaworu
razzor Opublikowano 6 Stycznia 2020 #5 Opublikowano 6 Stycznia 2020 Nic w tym czasie nie robiłeś? Przy zmianie np. skoku jednostkowego albo minimalnego otwarcia zawór robi pełny ruch w jedną i drugą stronę i dopiero wraca do normalnej pracy. I nie interesuje go wtedy czy na przykład nie puści 60st w podłogę :)
mik90 Opublikowano 6 Stycznia 2020 Autor #6 Opublikowano 6 Stycznia 2020 No właśnie zmieniałem min. otwarcie z 15 na 18%. Tylko ten ruch zrobił się może z godzinę po zmianie. Czy to możliwe? Po wprowadzeniu zmiany byłem w kotłowni z 10min. I nic się nie robiło..
jony2 Opublikowano 6 Stycznia 2020 #7 Opublikowano 6 Stycznia 2020 Co 48g robi kalibracje,zmień w sterowniku na zawór podłogowy wtedy kalibracje będzie robił zamykając sie i powróci na wcześniejszą pozycje,minus taki że że nie ustawisz mu większej temperatury niż 50c ,ale większej nie trzeba
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.