Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Niezgodne temperatury

barteczek69

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam problem ze sterownikiem Defro k1pv4.

Problem 1:

- sterownik wskazuje temperaturę 51°C, a termometr na kotle ok. 60°C

Problem 2:
- przez chwilą byłem przy kotle i sprawdzałem temperatury, na kotle sytuacja PROBLEM 1, a temperatura na bojlerze 56°C przy zadanej 45°C. Przyszedłem za 2 minuty i sprawdziłem ponownie temperaturę bojlera i pokazywało na sterowniku 44°C

Czy to jest problem ze sterownikiem, czy może zamieszczeniem czujników?

Opublikowano

Generalnie termometr na kotle jest orientacyjny i pokazuje w przybliżeniu nawet z odchyleniem 10st- informacje otrzymałem od Defro.

U mnie jest tak samo. Ten na kotle pokazuje więcej, ale wyznacznikiem jest temperatura ze sterownika-ona jest dokładna. Co do CWU to nie wiemy jak wygląda Twoja instalacja. Generalnie CWU nie powinna mieć wyższej temperatury od tej na kotle. Chyba, że podgrzewasz zasobnik jeszcze w inny sposób? 

Zrób test i sprawdź czy po zmianie kąta nachylenia sterownika nie zmieniają się jakieś temperatury, np. kotła, CWU lub powrotu.

Opublikowano

Zdarzają się często takie zmiany temperatury na CWU. Przez chwile jest 55 a nagle 44. Tak samo w przypadku temperatury kotła.

Opublikowano

Nie wiem od jak dawna masz kocioł, tzn. czy masz jeszcze gwarancję. Zadzwoń do Defro i zgłoś reklamację. Oni przekażą to do firmy od sterownika Tech. Skontaktują się z Tobą. Wyjaśnisz co jest. Następnie czekasz na serwisanta, który przyjedzie z nowym sterownikiem i Ci go wymieni.

Opublikowano

dobrze, dziękuje za pomoc

Opublikowano

A docisnąłeś dobrze czujnik temp. CO w kotle?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.