Skocz do zawartości
IGNOROWANY

DEFRO Eko Slim 10kW zimny powrót

jacenty85

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam 3 tygodnie temu uruchomili mi panowie hydrauicy kotłownie uproszczony schemat na rysunku opartą o kocioł na paliwo stałe DEFRO EKO SLIM 10kW.

Na tą chwilę temperatura pieca ustawiona na 62 C załączona tylko podłogówka, grupa pompowo-mieszająca do rozdzielacza ustawiona na minimum na podłogówkę idzie 30 C.

Cały czas problem z zimnym powrotem ok. 27 C. Czy to może być spowodowane brakiem ocieplenia ścian (na tą chwilę nie mam jeszcze na ścianach styropianu) do tego budynek nadal się wygrzewa i woda w podłogówce ostro się ochładza. 

Czy po ociepleniu domu sytuacja powinna się poprawić czy lepiej zamontować zawór trójdrogowy przed podłogówką ???

schemat instalacji.jpg

Opublikowano

Tu są 2 schematy jak powinno być zrobione. Na podłogowce najlepiej jakby był 3d a nie 4d. A jak nie chcesz sterować temperatura na grzejniki to nie musisz montować 3d. Ogólnie to uciebie jest brak ochrony powrotu. 1671357547_zaw4-Didwaobiegi(3).thumb.jpg.fa02c3414e0ba018066ede986d5e0d23.jpg.8e89a19fe9dc36437c0e9c1a95956ad4.jpgschemat.jpg.ff859e0c714e28f390fccd29fce61341.thumb.jpg.f3c33f44609f21d2e68d746d48e64bf6.jpg.2623b5c8fd2d97153e8ff872ab9f379a.jpg

Wysłane z mojego SNE-LX1 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

To w obecniej sytuacji co najlepiej zrobić 3d dać za pompą CO i połączyć z powrotem aby woda z powrotu mieszała się z zasilaniem i do tego dołożyć pompę krótkiego obiegu?

Opublikowano

A pompa CO ma pchać mu wodę na 4d? Ta instalacja jest do przerobienia. Tak jak podałem schematy
Jeśli chcesz aby temperatura taka jaka na kotle szła na grzejniki to tu masz swoj schemat poprawiony . A jezeli chcesz sterowac temperatura na grzejniki to schemat podalem Ci wyzej post #2 schemat 2 . Jezeli cos zle zrobilem to prosze o poprawienie . Ale sadze ze jest ok .1372305851_schematinstalacji.jpg.261b82fc40f5881fca6761b2bda80003.jpg.df15a233053295d23ce168692b96eab8.jpg
Wysłane z mojego SNE-LX1 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

.

Opublikowano

Dzięki za sugestie.

Czyli na każdym powrocie powinien być zawór zwrotny? Na chwilę obecną zawory zwrotne są założone za pompą CO i CWU ...

Z tą pompą za czterodrogowym na podłogówce to jest tak, że ma być ponoć załączana tylko przy dużych mrozach.

Teraz pytanie jest takie w czym przeszkadza 4d na podłogówce i pompa przed nim.

Grzejniki (2szt) bedą regulowane wyłącznie z zaworów termostatycznych więc wg mnie dlatego zastosowano jedną pompę na grzejniki i podłogówke.

Opublikowano

Jezeli zz sa za pompami to nie trzeba na powrotach dawac zz . Na twoim schemacie nie byly ujete wiec je sam dorobilem . Jak nie ma zz za pompa op to daj go na powrocie . Niby jak pompa op ma sie właczac przy duzych mrozach ? jezeli dom ogrzewasz podlogowka to pompa najlepiej jak bedzie chodzic caly czas aby dogrzewala pomieszczenia .

Gość berthold61
Opublikowano

Nie chce a raczej nie umiem malować schematów ale ja mam jedną pompkę na powrocie i ona chodzi nonstop a zasila głównie bojler i niby dwa kaloryfery które nigdy jeszcze nie były załączane a druga pompa jest w rozdzielaczu podłogówki tzw grupa pompowo-mieszająca z zaworem 4 drogowym i nie mam żadnych zaworów zwrotnych i innych rzeczy ale zasilanie w podłogę idzie 30 stopni a wiadomo powrót z niej jest zimny ale ten z bojlera wchodzi do powrotu jeszcze przed pompą i w sumie na powrocie jest ok 59 stopni przy zadanej kotła 65 stopni , tak że da się to zrobić prosto bez komplikacji i skutecznie ale to u mnie i nikt nie musi naśladować .

Opublikowano

Niech autor zamiast szkicu zrobi zdjęcie, jak ma to zrobione. W ten sposób znacznie lepiej ocenić sytuację.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.