Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Defro Sigma E 12kW duże spalanie?

kubaopatowice

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, pytanie do posiadaczy owego pieca jak i znawców piecy na ekogroszek.Ciekawi mnie czy ilość spalanego eko u mnie jest wysoka czy normie?

Dom rok budowy 2018

Ogrzewany 2sezon

Ściany Porotherm 25PW + styropian 15cm

Domek parterowy 100m2 + poddasze nieużytkowe, strop drewniany 15cm wełny pomiędzy belkami dach nieocieplony(między krokwiami pusto)

Piec Sigma E12 kW

Ogrzewane 60m2 podłogówki + drabinka w łazience, bojler 140L Galmet

Spalanie przy obecnych temp. +7 w nocy 0 czasami -1 --- 13kg na 24h

Temp. na piecu 58st , powrót 48-49st

Temp. za zaworem 4d 41st - na podłogówke idzie 36

Pompy CO i CWU pracują non stop,pompa CWU robi za kotłową dzięki temu powrót jest dogrzany . Zawór 4d ustawiony na 4 cały czas,nie sterowany niczym , piec nie przechodzi w stan wstrzymania (pracuje cały czas między 57-58st) popiół lekki żużelek, wiatr w PID zmniejszony o 12% górny i dolny (zapadał się kopczyk)

Podawanie min 1sek max 7sek

Przerwa min 40sek max 200sek

Spaliny w okolicach 60st do max 100 (ustawione max 160st)

Piec pracuje w PID i ustawione na 50% mocy pieca

Pytanie czy te 13kg na dobę to dużo czy mało? Jeśli dużo to może jakieś wskazówki co zrobić by zmniejszyc spalanie ?

Gość Visitor1230
Opublikowano

Spalanie jest na ten metraż bardzo przyzwoite. Zmniejszyć mógłbyś je gdybys przeszedł z pidu na dwustan. Ale to oznacza siedzenie w kotłowni.  Kocioł pracuje ci na średniej dobowej mocy 3,6-3,9 kW. Bez odliczenia jego sprawności. Proponuje ci podnieść temp kotła na 65- 70 stopni. Paliwa nie spalisz więcej. Za to będziesz miał o wiele mniej sadzy a kocioł wytrzyma ci Kolego do emerytury. 

Opublikowano

Załóż pompę kotłową, a CWU grzej "sterownikiem" . Utrzymywanie non stop wysokiej temp zasobnika ( takiej jak kocioł) przynosi straty.  

Opublikowano

Przeglądam to forum już od ubiegłego roku i wiele osób bardzo mi pomogło za co serdecznie dziękowałem.

Jak również i teraz podziękuję za opinie :)

Zastanawia mnie, że nikt inny prócz mnie nie posiada takiego pieca? przeglądam internet ale nikt nawet nie wspomni o 12 kW (większosc 16kW).

Temat dalej otwarty może jeszcze ktoś ? coś? Jutro wrzucę wszystkie ustawienia pieca

p.s. właśnie podniosłem temp. na 65 zobaczymy jak sie zachowa przy tych nastawach

AAAAAAAaaaaaa co do pompy kotłowej,zamierzam ale już na nastepny sezon zmienić średnice zasilania do 4d (obecnie 1cal a chce dać 5/4) i dodać pompe jak opisałes

Opublikowano

Średnicy zasilania bym nie zmieniał. Pompa kotłowa zrobi robote nawet na 1C. 

Opublikowano

Co do pomp niech się wypowiedzą koledzy z większym doświadczeniem w tym temacie. 

Gość Visitor1230
Opublikowano
19 minut temu, Trener40 napisał:

Załóż pompę kotłową, a CWU grzej "sterownikiem" . Utrzymywanie non stop wysokiej temp zasobnika ( takiej jak kocioł) przynosi straty.  

W cieplejszym środowisku gazy z palnika lepiej się dopalają zmniejszając stratę niepełnego spalania. Tak ze strata tu nie wystąpi. A pompa kotłowa to ratowanie spartolonej instalacji jeżeli nie da się już inaczej. Jeżeli powrót utrzymuje się w granicach 50 lub więcej stopni jest to moim zdaniem zbędne.

Opublikowano

U siebie na obiegu kotlowym z 4D w miedzi 28 mam założyłem wilo yonos pico 25/1-4 czyli taka 40 i bez problemu daje rade, przy 8-9W  ustawiono na delta p-c czyli obieg jak dla podłogówki przy wysokości podnoszenia 0,9 m.

@Visitor1230 koledze chyba bardziej chodziło o to że grzanie non stop zasobnika CWU do temperatury kotła jest bez sensu i powoduje straty.

Opublikowano

kubaopatowice - Ja mam Defro ale Ekr 10kw ten sam palnik co u Ciebie i u mnie spalanie ok 10,5 -11,5kg ale mam stary dom nie ocieplony i metraż tylko 55m i sterownik skzp oraz sprzęgło hydrauliczne....ps te Opatowice to miejsce zamieszkania?  TG?

Gość Visitor1230
Opublikowano
Godzinę temu, Darekgra napisał:

@Visitor1230 koledze chyba bardziej chodziło o to że grzanie non stop zasobnika CWU do temperatury kotła jest bez sensu i powoduje straty.

A to się zgadza.  Na CWU warto zastosować harmonogram.

Opublikowano
Godzinę temu, Darekgra napisał:

Dokładnie. Mimo, że zasobnik CWU ocieplony i rury, to czym wyższa temp tym większe straty jeżeli pompa CWU pracuje non stop. 

Opublikowano
9 godzin temu, opiol89 napisał:

kubaopatowice - Ja mam Defro ale Ekr 10kw ten sam palnik co u Ciebie i u mnie spalanie ok 10,5 -11,5kg ale mam stary dom nie ocieplony i metraż tylko 55m i sterownik skzp oraz sprzęgło hydrauliczne....ps te Opatowice to miejsce zamieszkania?  TG?

Tak TG opatowice. Wyslij nr na pw to sie moze zgadamy ;) zobaczylbym to sprzeglo

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.