Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Sprzęgło - condens.

tommyp2

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

posiadam sprzęgło hydrauliczne standardowe puste w środku - instalacja 100% podłoga+ekogroszek.

Będę przerabiał to na kocioł gazowy i mam pytanie czy zmieniać sprzęgło na coś takiego:

https://allegro.pl/oferta/sprzeglo-hydrauliczne-she-cd-55kw-condens-1-8755330006

czy da to jakieś plusy (lepsza praca kotła, lepsza sprawność)?

Opublikowano

Czyli chwyt marketingowy? Albo można zakupić w przypadku budowy nowej instalacji, czyli nie ma różnicy miedzy sprzęgłami?

Opublikowano

Potrzebuje jeszcze porady:

- będę instalował wkład kominowy ok. 8m, czy może być średnica 60/100 taka jak w kotle, czy zakładać 80/125?

Opublikowano

Dzięki za info - tym będę się sugerował. :-)

Opublikowano

Narodziło mi się jeszcze pytanie:

- kocioł Termet Ecodens Plus i ok. 130 m2 podłogi, chciałem sterować tym pogodowo z kotła przez czujnik zew.

ale czytałem opinie, że sterowanie podłogówki przez 3D i zawór mieszający i tak musi być, ponieważ mogą wystąpić niekontrolowane

skoki temp. np. przy "zabezpieczeniu przeciw taktowaniu" - możecie napisać coś w temacie?

Opublikowano
16 minut temu, tommyp2 napisał:

ale czytałem opinie, że sterowanie podłogówki przez 3D i zawór mieszający i tak musi być, ponieważ mogą wystąpić niekontrolowane

skoki temp. np. przy "zabezpieczeniu przeciw taktowaniu" - możecie napisać coś w temacie?

Głupota, nie czytaj takich tematów

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź - trochę mnie uspokoiłeś :-)

ostatnio miałem nawet taka sytuację, w sklepie hydraulicznym. Rozmawiał właściciel z zawodowym instalatorem i oboje BARDZO MOCNO twierdzili, że dodatkowe mieszanie musi być...

Może takie sytuacje zdarzają się przy starych kotłach lub innych modelach?

Opublikowano

Ehe, też byłem kiedyś w sklepie, instalator i sprzedawca odciągali mnie od termeta - to najgorszy szmelc, ale już taki Buderus to złoto i nawet dawali mi rabat ponad 700zl, a co.

Opublikowano

Mnie akurat BARDZO zachecali do TERMETA, ale z tym dodatkowym podmieszaniem to tak jak mówiłem... 

Także w pewnym momencie ZBARANIAŁEM, dlatego wolałem zasięgnąć opini bo ludzie różnie mówią ;-) I nie wiadomo komu wierzyć. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.