Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Powietrze w rotametrach

Elber

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Od tygodnia mam uruchomiony kocioł Junkers Cerapur Smart 24-5c, wygrzewam podłogę, miałem bardzo mocno zapowietrzony pion z podłogówki ale chyba w miarę udało się to ogarnąć, aktualnie odpowietrzam jeszcze pojedynce pętle, zamknąłem wszystkie powroty w rozdzielaczach (mam 2 na parterze i piętrze, zamknąłem wszystkie w obu) i pojedynczo otwieram ma 15 minut każdą, pompa z podłogówki na 3cim biegu, piec na 45 stopni, po 15 minutach zamykam pętlę i otwieram następną, słychać na odpowietrzniku automatycznym z zasilania jak powietrze czasem uchodzi, jednak rotametry nie są w pełni napełnione wodą, czy tak powinno być? Te z pierwsze przy podłączeniu maja 3/4 wody, a ten ostatni 1/4, czyli jeszcze tam powietrze siedzi. Dodatkowo kilka rotametrów jest jakby przyrdzewiała (pomarańczowa woda tam w nich jest) od środka już, czy to coś robi ? Jak pozbyć się powietrza z tych rotametrów, czy to nic nie robi że ono tam jest ? Ciśnienie wody w instalacji na piecu wskazuje 1.5 bar.

Opublikowano

Taa

Powietrze w rotametrach, woda w rurach czyli wszystko źle - rozebrać i wywalić na złom!

A tak na poważnie - jak masz przepływy to co cię to powietrze w rotametrach interesuje?.

Opublikowano

a co zrobić gdy jeden rotamter się zaciął i sprężyna nie rusza przy kręcenia? mogę to odkręcić ale co się stanie przy instalacji napełnionej wodą?

Wysłane z mojego SM-J510FN przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

U mnie przy odkręconym ma maxa rotametrze przepływ wskazuje na 1, nie da się ustawić większego przepływu, chyba że pozakręcam kilka pętli wtedy ten pływak schodzi niżej i jest większy przepływ, co może być przyczyną ?

Opublikowano

Za duże opory hydrauliczne pętli ( za długa pętla lub rura zasilająca za cienka, ale raczej to pętla, możliwe że nie do końca odpowietrzona),  albo za słaba pompa - podkręć ją jak możesz oraz spróbuj przelać tą pętlę i sprawdzić filtry siatkowe

Opublikowano

"Przelać te pętle" - co dokładnie masz na myśli ?

Mam jeszcze pytanie, mam taką pompę

500_500_productGfx_754c460bbffdb0a7b0b97

GRUNDFOS ALPHA 2 25-60

Na jakim biegu / na której opcji to powinno to chodzić ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.