ThePawciok26 Opublikowano 13 Grudnia 2019 #1 Opublikowano 13 Grudnia 2019 Witam wszystkich. Mam problem ze swoim kotłem, nie możemy dojść z tatą do ładu,aby spalanie było przyzwoite przez co przestaliśmy palić cały czas, a tylko przez kilka godzin. Mianowicie 9 letni dom ok 200m2, ocieplony, podglogówka skręcona, kaloryfery na 3. Przy ciągłym paleniu znikało 70/80kg ekogroszku na dzień, a w domu i tak było dość gorąco. Majstrowie nie wiedzą jak ustawić bo za dużo parametrów.. Poniżej zamieszczam obecne ustawienia: Temperatura kotła; 55° Temp cwu : 45° Temp kosza : 70° Obroty dmuchawy: 5 bieg Krotność podawania: 3 Czas oczekiwania: 10min Czas pauzy podawania: 4min Obroty dmuchawy podtrzymania: 5bieg Czas dmuchawy podtrzymania: 15sek Czas pracy cwu: 10min Nast kot wzrost : 2° czas przesypu : 8 czas kontroli obrotu : 16sek czas inicjacji ruchu; 5sek temperatura wyłączenia dm/pod : 30° Wzrost obrotów dmuchawy w podawaniu: 0 bieg Proszę o pomoc w optymalnej konfiguracji, aby piec chodził cały czas a nie palił 80kg na dzień, chyba że to normalne
mkaczko Opublikowano 13 Grudnia 2019 #2 Opublikowano 13 Grudnia 2019 Czy mozez powiedziec dlaczego te pompy sa w szeregu czy to tylko takie zludzenie ???A co do sterownika to z ciekawosci poszukam instrukcji bo parametrow jest co nie miara Ps. Jak rok temu zmienialem sterownik ognik pid na bolecki sppv2 to ogladalem te produkty fostera, zaden nie mial pida wiec szukalem gdzie indziejWysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka
gmaj22 Opublikowano 13 Grudnia 2019 #3 Opublikowano 13 Grudnia 2019 Nie są w szeregu. Ale Pompa z mieszaczem 3D termo jest podłączona przed 4D.
ThePawciok26 Opublikowano 13 Grudnia 2019 Autor #4 Opublikowano 13 Grudnia 2019 Wszystko było robione przez "fachowca" , inni uważali że wszystko jest w porządku.
mironw Opublikowano 13 Grudnia 2019 #5 Opublikowano 13 Grudnia 2019 2 godziny temu, ThePawciok26 napisał: Wszystko było robione przez "fachowca" , inni uważali że wszystko jest w porządku. a to może przez zawór różnicowy nie działa dobrze , TAK TO JESZCZE NIE WIDZIAŁEM ZAMONTOWANEGO . Czy te rury dobrze zdiagnozowałem 1- ZBIORNIK WYRÓWNAWCZY ? 2- ZASILANIE NA GRZEJNIKI ? 3- POWRÓT Z PODŁOGÓWKI ? 4-POWRÓT DO KOTŁA? 5-POWRÓT Z GRZEJNIKÓW ? 6- jakie są kierunki na tym zaworze może zdjęcie zbliżenia
ThePawciok26 Opublikowano 14 Grudnia 2019 Autor #6 Opublikowano 14 Grudnia 2019 Ustawiłem domyślne ustawienia, ale zbyt dużo ekogroszku jest w palenisku, zwiększyć czas pauzy podtrzymania?
gmaj22 Opublikowano 14 Grudnia 2019 #7 Opublikowano 14 Grudnia 2019 Mieszacz termostatyczny zamontowany odwrotnie. Do tego jest niewłaściwy, bo rozdzielający., a nie mieszający W ostateczności mógłby być, ale na powrocie podłogówki a pompa na zasilaniu. Brak ZZ na powrocie z podłogówki. Taki zawór bardziej przydaje się jako obejście ładowania CWU, gdy chcemy równocześnie dogrzewać powrót kotła w instalacjach jednopompowych. Poniżej szczegół podłączenia:
ThePawciok26 Opublikowano 14 Grudnia 2019 Autor #8 Opublikowano 14 Grudnia 2019 Zwiększyłem czas pauzy podtrzymania rano do 15min, a teraz do 20min. Zauważyłem, że w palenisku jest znacznie mniej ekogroszku. Temperature zmniejszyłem do 50 stopni, skręciłem podglogówke bo ciepło jak cholera. Zamieszczam jeszcze zdjęcie z rozdzielni na piętrze. Przez zły dobór mieszacza tracę na ogrzewaniu czy jak sprawa wygląda?
ThePawciok26 Opublikowano 14 Grudnia 2019 Autor #9 Opublikowano 14 Grudnia 2019 I jak rozpoznać, że ten mieszacz jest rozdzielający, a nie mieszkający?
gmaj22 Opublikowano 14 Grudnia 2019 #10 Opublikowano 14 Grudnia 2019 Jest rozdzielający ale zamontowany tak jak mieszający. Do tego niczego nie miesza, bo praktycznie działa jak przełączający i albo masz podłogę zimną albo gorącą. Tam praktycznie nie ma żadnej regulacji, bo jest pełnoprzepływowy. Wystarczy popatrzeć na przekrój:
ThePawciok26 Opublikowano 14 Grudnia 2019 Autor #11 Opublikowano 14 Grudnia 2019 By sie w sumie zgadzało bo temperatura w nocy była zadana na 22°, a od 11 zmniejszyłem na 18° jeśli chodzi podgłówke a tam prawie 30 pokazuje
mironw Opublikowano 14 Grudnia 2019 #12 Opublikowano 14 Grudnia 2019 zamiast tego zaworu to bym założył jakiś termostatyczny zawór atm 20-43 stotnie Celsiusza , albo 3d z siłownikiem i wywalił zawór różnicowy
ThePawciok26 Opublikowano 15 Grudnia 2019 Autor #13 Opublikowano 15 Grudnia 2019 Wszystko jest tak połączone, że sam już zgłupiałem. Możesz mi jeszcze powiedzieć o jakie korki chodzi?
ThePawciok26 Opublikowano 15 Grudnia 2019 Autor #14 Opublikowano 15 Grudnia 2019 Chciałbym jakoś konkretnie powiedzieć któremuś z hydrualikow jak mają to przerobić,ale sam jestem głupi
gmaj22 Opublikowano 15 Grudnia 2019 #15 Opublikowano 15 Grudnia 2019 9 godzin temu, mironw napisał: zamiast tego zaworu to bym założył jakiś termostatyczny zawór atm 20-43 stotnie Celsiusza , albo 3d z siłownikiem i wywalił zawór różnicowy /ciach/ Tam należałoby zasilanie 3D i podłogówki dać za 4D. Przeróbka zasilania jest prosta, ale przy powrotach już jest trochę pracy, bo należało by je przenieść do 4D No i przy tych średnicach, to bez pompy kotłowej na powrocie z 4D nie ma co myśleć o ochronie powrotu.
ThePawciok26 Opublikowano 15 Grudnia 2019 Autor #16 Opublikowano 15 Grudnia 2019 Na chwilę obecną zszedłem do niższego spalania metodą prób i błędów,ale pojawił mi się problem ze spiekami i lekko niedopalony groszkiem. Czas Pauzy podajnika: 4,5mi Czas inicjacji ruchu; 5s Czas oczekiwania: 40minut Obroty dmuchawy: 4 bieg Obroty dmuchawy na podtrzymaniu: 4 bieg Czas dmuchawy podtrzymania; 25s Czas przesypu: 0s Krotność podawania; 1
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.