jagaaa4 Opublikowano 12 Grudnia 2019 #1 Opublikowano 12 Grudnia 2019 Witam, bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu z podłączeniem grzejnika. Zakupiliśmy grzejnik z firmy Kalmar - Nobilis z podłączeniem z tyłu. W salonie sprzedaży dali nam zawór m30x1,5 (zdjęcie) i do regulacji polecili kupić element zdalnego sterownia z kapilarą RA 5062 Danfossa( zdjęcie). Finalnie jedno do drugiego nie pasuje. Przeszukałam forum i znalazłam podobny wątek, gdzie polecono kupić kładkę zaworową Danfossa RA-N. Proszę o podpowiedź czy w tym przypadku też będzie to pasować. Dodaję zdjęcia zaworu i kapilary.
gmaj22 Opublikowano 13 Grudnia 2019 #2 Opublikowano 13 Grudnia 2019 Ten zawór jest nieodpowiedni dla elementu wykonawczego "głowicy". Jest na gwint M30x1,5 a powinien być to zawór trójosiowy RA-N - wersja PRAWA. Adapter z M30x1,5 na RA-N prosty jest trudno osiągalny, nie ma natomiast problemu z kątowymi. Lepiej wymienić posiadany zawór na Danfossa j/w - cena ok. 70,- PLN Możesz zrobić zdjęcie podłaczenia z tyłu grzejnika? Bo może się okazać, że najbardziej odpowiedni będzie zawór tzw. "figura specjalna"? Tu akurat Herz - nie Danfoss.
jagaaa4 Opublikowano 15 Grudnia 2019 Autor #3 Opublikowano 15 Grudnia 2019 Bardzo dziękuję za odpowiedź. Przepraszam, że dopiero teraz wysyłam zdjęcia, ale nie było mnie w domu.
gmaj22 Opublikowano 16 Grudnia 2019 #4 Opublikowano 16 Grudnia 2019 Teraz rozumiem, dlaczego termostat z kapilarą. Masz już zakupione, ale pozwól, że podam inną propozycję. Zostawiasz zawór termostatyczny tam gdzie jest, zakładasz na niego siłownik termoelektryczny 230 V . Np.taki: Do tego termostat/programator pokojowy z możliwościa przełączania zasilania 230 V. Np. prosty termostat: Lub programator: Pozostając przy tym, co już masz, to musisz wymienić zawór grzejnikowy termostatyczny kątowy M30x1,5 na prosty RA-N. Na niego zakładasz posiadaną "głowicę" z termostatem.
jagaaa4 Opublikowano 16 Grudnia 2019 Autor #5 Opublikowano 16 Grudnia 2019 Dziękuję za odpowiedź. Twoja pomoc jest nieoceniona. :) Na razie spróbuje wymienić ten zawór na RA-n, ponieważ nie mam za bardzo możliwości podłączenia siłownika do prądu, a ściana jest już zrobiona. Proszę jeszcze tylko o podpowiedź, czy po założeniu kapilary na ten zawór "drucik" musi być naprężony?
gmaj22 Opublikowano 16 Grudnia 2019 #6 Opublikowano 16 Grudnia 2019 Nie, akurat ten "drucik" nie musi być naprężony. Nadmiar może być zwinięty. Nie może być natomiast załamany !!
jagaaa4 Opublikowano 16 Grudnia 2019 Autor #7 Opublikowano 16 Grudnia 2019 Jasne, dziękuje jeszcze raz! dam znać jak poszedł montaż :)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.