moshica Opublikowano 10 Grudnia 2019 #1 Opublikowano 10 Grudnia 2019 Witajcie. Od dawien dawna śledzę forum i wiele tutaj czytałem, ale to mój pierwszy post, więc wszystkich na wstepie pozdrawiam ;-) Muszę zasiegnąć Waszej rady i opinii, mianowicie zastanawiam się nad zakupem Sterownika WiFi RS do obecnego w kotle K1PV4. Pewnie pare osób takowy ma. Moje pytanie dotyczy konfiguracji. W Tech sterowniki dowiedziałem się że maksymalna długość przewodu pomiędzy K1PV4 a tym WiFi nie może być dłuższa niż 10m. Akurat w tym zakresie bym się zmieścił. Teraz kwestia konfiguracji. 1. Rozumiem że ten sterownik Wifi musi widzieć domowy router ? 2. Na routerze trzeba wpisać IP tego sterownika na chłopski rozum ? 3. Teraz kwestia, w sieci domowej pewnie poprzez aplikację na adroida połączę się poprzez ten sterownik WiFi z kotłem i wszystko ładnie zagra ? 4. I kluczowe pytanie, czy trzeba mieć zewnątrzny adres IP, aby móc zdalnie internetowo się łączyć z kotłem, czy jest jakiś serwer pośredniczący, pod adres którego ja np. na telefonie się łączę/wpisuję oraz autoryzuję (strona www) i w ten sposób mam możliwość połączenia się z kotłem ? 5. Ostatnie pytanie, czy K1PV4 oraz ten sterownik wraz z oprogramowaniem stabilnie pracują i cała zabawa warta jest wydania ok 670zł ?
Darekgra Opublikowano 10 Grudnia 2019 #2 Opublikowano 10 Grudnia 2019 Ad1 tak musi być w zasięgu wifi Ad2 nie trzeba wpisywać IP Ad3 i 4 konfiguracja jest bardzo prosta w module wyszukujesz swoją sieć wifi wpisujesz hasło e moduł jest już połączone z twoją siecią, następnie spinasz sterownik kotła kablem z modułem wchodzić na sterowniku kotła konfiguracja modułu internetowego gdzie generowany jest kod aktywacji. Zakładasz konto na emodul.pl i tam przy rejestracji wpisujesz wcześniej wygenerowany kod i to już wszystko. Ad5 to taki gadżet ale moim zdaniem warto łatwiej i cały czas widzisz co dzieje się z kotłem.
moshica Opublikowano 10 Grudnia 2019 Autor #3 Opublikowano 10 Grudnia 2019 Czyli tak naprawdę, ten sterownik Wifi RS poprzez moją domową sieć ma połączenie ze stroną emodul.pl, tak jak i ja zdalnie telefonem połączenie z emodul.pl ? @Darek czy też sam montowałeś u siebie ten moduł, czy kupiłeś razem z kotłem jako całość ?
Darekgra Opublikowano 10 Grudnia 2019 #4 Opublikowano 10 Grudnia 2019 Tak sterowanie i połączenie jest poprzez stronę emodul.pl Dokupiłem sam, podłączenie i konfiguracja to 2 minuty roboty. Moim zdaniem warto
Arturro Opublikowano 12 Grudnia 2019 #5 Opublikowano 12 Grudnia 2019 Spoko działa, możesz sterować piecem, zmieniać wszystkie opcje łącznie z serwisowymi. W razie alarmu dostajesz powiadomienie PUSH na telefon. Masz fajne wykresy temperatur przez stronę / apkę na androida. Jedyne czego nie można zrobić z poziomu aplikacji aplikacji to rozpalić pieca (chyba że ma to piec na pelet z rozpalarką - tego nie wiem). Jak dla mnie rewelacja. Możesz moduł kupić bezpośrednio u producenta ( TECH ) , jest taniej niż w Defro. Mam ten sterownik plus sterownik pokojowy bezprzewodowy - jego ustawieniami też można sterować przez stronę emodule. Pozdr Artur.
segal21 Opublikowano 12 Grudnia 2019 #6 Opublikowano 12 Grudnia 2019 Posiadam kocioł z zapalarką na eko- groszek i nie ma problemu odpalić go przez telefon,.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.