mikeman Opublikowano 7 Grudnia 2019 #1 Opublikowano 7 Grudnia 2019 Dzień dobry, nie ukrywam, że zarejestrowałem się specjalnie po to, żeby zadać to pytanie społeczności, która się zna i jest w stanie pomóc bardziej niż sami serwisanci Vaillanta. Problem, który mam z ogrzewaniem piecem gazowym Vaillant 206/5-5 i sterownikiem Calormatic 470/4 jest następujący: posiadam dwa obiegi grzewcze: (i) podłogówka ogrzewająca część parteru oraz (ii) grzejniki, które zasilają grzejniki na parterze i piętrze. Sterownik od pieca (w moim laickim rozumieniu - manipulator) znajduje się na parterze koło schodów, a pod nim jest właśnie podłogówka. Mam ustawioną temperaturę zadaną (21 stopni) a korektę temperatury na termostat. Temperatura teoretycznie jest utrzymywana bez przerwy - czyli tak jak powinno być. Niestety, w pokojach na piętrze temperatura jest dużo niższa ( u syna jest to czasami np. 17,5 st i nie mogę na to pozwolić). Jak na mój laicki rozum, to jeśli komputer bierze temperaturę z manipulatora pod którym jest podłogówka i wymierzy temperaturę docelową, to nie grzeje już na żadnym z obiegów, w efekcie czego grzejniki nie grzeją, które przecież na piętrze są jedynym źródłem ciepła. Na dole przykręciłem termostaty grzejników na 2/5 żeby ograniczyć ich udział w grzaniu na dole, ale nie zdaje to egzaminu, bo na dalo jest cały czas zadana temperatura, więc grzejniki nie grzeją nigdzie. Chciałem Was zapytać jakie widzicie wyjście z tej sytuacji: dokupienie dwóch bezprzewodowych termostatów? Zmiana korekty temperatury na inny tryb? Macie jakieś przystępne opracowania jak to wtedy ustawić/ustawiać i sprawdzać żeby było dobrze?
sambor Opublikowano 7 Grudnia 2019 #2 Opublikowano 7 Grudnia 2019 POtrzeba więcej informacji o instalacji - schemat, zdjęcia rozdzielacza podłogówki
mikeman Opublikowano 7 Grudnia 2019 Autor #3 Opublikowano 7 Grudnia 2019 Niestety nie wiem czy będę mógł w pełni merytorycznie odpowiedzieć (dom kupiłem, nie budowałem go). Poniżej link do zdjęć rozdzielaczy (są trzy: dwa na parterze - grzejniki i podłogówka; jeden na piętrze - grzejniki). Pod obieg grzejnikowy mam podłączoną podłogówkę w łazience na piętrze, po zastosowaniu odpowiedniego termostatu. Pompy i mieszacze mam w instalacji w kotłowni, a nie rozdzielaczu, na zdjęciu są podpisane, więc powinno być widać za co odpowiadają. Na schemacie mieszkania czerwone linie to grzejniki, zacieniowane pola to podłogówka - na dole niezależna, na górze zasilana z obiegu grzejników; gwiazdką na parterze zaznaczone położenie manipulatora. Zdjęcie rozdzielacza, schemat mieszkania, instalacja
sambor Opublikowano 7 Grudnia 2019 #4 Opublikowano 7 Grudnia 2019 Instalacja w kotłowni wygląda na przyzwoitą, jedynie brak zaw zwrotnego na powrocie podłogówki, natomiast nieporozumieniem jest rozdzielacz podłogówki - wykonany jako typowy grzejnikowy, bez rotametrów - to musisz zmienić i wtedy dopiero będziesz mógł regulować sterować ogrzewaniem podłogowym. Obecnie to loteria. Możesz spróbować doraźnie w górnej belce wkręcić kluczem zawory i tak o 1/2 obrotu a docelowo trzeba tam górną belkę zmieni na belkę z rotametrami.
mikeman Opublikowano 9 Grudnia 2019 Autor #5 Opublikowano 9 Grudnia 2019 Ok, przyjąłem do wiadomości, ale raczej nie będę gmerał przy instalacji podczas sezonu. Być może jednak popełniam błąd na samym początku - w calormatic 470 mogę ustawić temperaturę oddzielnie dla obiegu 1 i 2. Do tej pory miałem ustawione dla obydwu 21 st., a może powinienem ustawić właśnie 19st dla podłogówki a zostawić 21 dla grzejników? Dodatkowo moje krzywe to 0,85 dla grzejników i 0,3 dla podłogówki, o ile to coś zmienia, bo przecież to parametry indywidualne.
barney Opublikowano 9 Grudnia 2019 #6 Opublikowano 9 Grudnia 2019 51 minut temu, mikeman napisał: w calormatic 470 mogę ustawić temperaturę oddzielnie dla obiegu 1 i 2. Mam podobnie jak Ty dwa obiegi grzewcze. VRC700 pilnuje parteru, VR91 pietra. Niezależnie mam różne temp na parterze i poddaszu. Jak podłogówka jest wyłączona a poddasze potrzebuje jeszcze grzać to grzeje , lub odwrotnie. Teoretycznie brakuje Ci sterownika na piętro i czujnika temp na sprzęgle bo go nie widze a jest dośc ważnym elementem.
mikeman Opublikowano 9 Grudnia 2019 Autor #7 Opublikowano 9 Grudnia 2019 Tak też myślałem, ale jak rozumiem, żeby to było możliwe to musze kupić VRC700 + VR91. Jeśli chciałbym, żeby to działało bezprzewodowe, bo nie będę pruł pół domu, to muszę kupić specjalne odmiany czy jakieś moduły dokupić? To pewnie z 1,5k zł będzie kosztowało,nie? Nie za bardzo mi się uśmiecha wydawanie takiej kasy na to. Zobacze, czy zmiana temperatur obiegów coś da.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.