Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Nastawy i praca w okolicach zadanej temperatury

Plot3k

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Szanowna społeczność, jest tu wiele mądrych głów, może ktoś podpowie...
Kocioł Metalfach Smart Pellet 16kW, sterowanie ecomax920 touch. Chatka ok 140m, szczegóły w moim profilu, grzejniki bez termostatów. Jak wiecie w plumie mamy co najmniej 2 rodzaje modulacji: standard i fl. Modulacja w trybie standard w moim przypadku to jazda wg. dawki paliwa, odstępu czasu i wiatru tak jak ustawię. Kocioł nie zwalnia im bliżej do zadanej. W ustawieniach nie ma takiego czegoś jak h1 i h2 - w nowym sofcie tego nie ma... Mógłbym zostawić tą opcję, jednak kocioł ma niewielką pojemność (48l) i po przejściu w postój mija 40 minut i kocioł rozpala się ponownie, gdyż temperatura spadła o określoną histerezę 15*C. Czyli 70 stopni na kotle spada o 15 w ciągu 40 min. Zawór 4d afriso z siłownikiem ustawiony na 35*C na grzejniki. Czyli poniekąd rozpalałby się powiedzmy 17-18 razy dziennie w obecnych warunkach. Myślę, że lepszą opcją byłaby praca na pograniczu zadanej, ale nie mogę rozgryźć parametrów FL A B i C tak, by pracował w okolicach zadanej. 
Może i strach się tu przyznawać... Z trybu nadzór udało mi się zrobić tryb pracy gdzie temp kotła waha się 70-73 stopnie. Powrót mam na poziomie 60 stopni. Tylko zastanawia mnie, co będzie jak spadnie odbiór ciepła. Temperatura kotła dojdzie do maksymalnej i nastąpi przymusowe wychładzanie :)

Zatem pytanie, zmiana której wartości fl mogłaby zmniejszyć dalszy przyrost mocy w okolicy zadanej? Czytałem instrukcje inne wątki, regułki, ale wszystko brzmi jakoś zbyt mądrze.. albo to ja jestem inny.

Pozdrawiam

Opublikowano

@Plot3k w trybie FL zmiana histeryzy kotła  nic nie daje na poszczególnych progach mocy w standardzie już tak.

Jeśli chodzi o parametry trybu FL ABC więc tak to się przedstawia.

A odpowiada za szybsze z chodzenie z modulacji 

B jest kluczowym i odpowiedzialnym za utrzymaniem kotła w ryzach modulacji.

C to taki bezpiecznik tych 2 wyżej w/w funkcji.

W skrócie by szybciej kocioł z chodził z mocą i nie przeciągał zwiększamy parametr A, zaś by kocioł szybciej też się dźwignął to zmniejszamy parametr B.

Co prawda jest tam jakiś parametr możliwy do regulacji ale jest on nie wystarczający do tego by kocioł utrzymać bez wygaszania w trybie temp. zadanej jak pompa pracuje i zawór 4 D otwarty.

To nie tylko Ty jeden zwracasz na to uwagę takich jak TY są tysiące użytkowników , ale żaden producent kotła odpowiadający za swój palnik tego nie widzi. 

Widzi natomiast swój rachunek bankowy i to dla niego jest najważniejsze. To jest temat rzeka. Sam ten problem zgłaszałem , i rozmawiałem z PLUM , gdzie odpowiedzieli mi , że taki algorytm jest według ich najlepszym , ale ja to ja a ich wiążę umowa i customizacja z producentami palników i oni tylko udoskonalają oprogramowanie procesu spalania i sterowania w oparciu o ich zgłoszone sygnały i niedomagania w zakresie pracy palników. 

Widać , że jak już dany producent palnika ma jakiś pomysł twórczy na swój produkt to ni jak się to ma do prowadzenia palnika i jego pełnej modulacji . Spoczęli na laurach i nie  wiadomo na co liczą. Choć według mnie wiadomo na co nie trudno się domyśleć. Ale to za mało. Obserwuję ten rynek i  ich serwisantów, i wyłania mi się jeden obraz lenistwo i jeszcze raz lenistwo. 

Bo jak wytłumaczyć fakt , że serwisant pracuje  w zacnej firmie i zarazem w firmie zachodniej , gdzie montuje , ich produkty i tam palnik się nie wygasi do puki termostat  nie zgłosi , że dom nie na grzany i należy zakończyć procesu grzania.

Wnioski nasuwają się same.

Opublikowano

Tak tak, zdaję sobie sprawę że h1 i h2 nie działa w trybie fl. Jednak gdy wybiorę tryb modulacji standard, również nie mam opcji ustawienia h1 i h2. Albo palimy wg nastawy dawki paliwa, wiatru i przerwy albo w ogóle :) No cóż. Co prawda to prawda, serwis MF nie odpisuje w ogóle na zapytania, Plum też na moje pytania jakoś nie kwapi się do odpowiedzi. Trzeba do tego przywyknąć i tyle. Jakby było mało, mam jeszcze ciekawostkę ;) Zaznaczam, że mam tylko jeden kocioł w domu. Regulator raz na jakiś czas zmienia sobie UID. Rano wychodzę do pracy z jednym UID, a wracam z drugim :)

image.thumb.png.bbf4935af65fa0d1e78ef807084b85db.png

Opublikowano

@robi60 jeszcze raz dziękuję za pomoc w sprawie wydłużenia drogi spalin. Spadły w porywach nawet o 40 stopni - o tyle mniej puszczam w komin i odzyskuję ciepło :)

Opublikowano

No widzisz dany producent tak wprowadza ograniczenia , że nic nie zmienisz , on wie lepiej od Ciebie, to droga do nikąd. Sprzedał Ci kocioł , wziął kasę a TY płać , martw się i płacz.

Tak samo jak w tym wątku 

Użytkownik zakupił kocioł na pellet do nowo wybudowanego domu , i ja nie wieżę , że dom nowoczesny to ma takie straty ciepła , Bynajmniej z opisu tego nie wynika. A  pali mu 6 ton na rok , przy 130 m2. I co  ma robić użytkownik @Jarotl

Moim skromnym zdaniem ten , palnik w tym kotle to zwykła retorta na egogroszek która pali pellet jak smok bez żadnej kontroli. Ile mu wsypiesz tyle spali.

Opublikowano

No niestety. Nikt nie jest chętny udostępnić soft do regulatora, ani jedni ani drudzy... Poniekąd zapewne ma to związek z obawą ingerencję przez os trzecie. Jak będę kiedyś obrzydliwie bogaty to kupię sobie popularny palnik z sąsiedniego wątku razem z regulatorem i będzie pozamiatane. Jego sprawność jest na pewno Większa niż obecnego, pomijam kwestie możliwości ustawień. W fazach regulacji i bez wydłużenia drogi spalin kocioł żarł 22kg na dobę. Spaliny miały na wylocie 180-200 stopni. Przy zastosowaniu szamotu i dodatkowego zawirowywacza, na tych samych ustawienia paliwa mam na wylocie 140 stopni. Dla mnie to kosmos.. Ile udało się ciepła zatrzymać. Sprawdzimy teraz jaki będzie mieć apetyt.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.