Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem ze spiekami w kotle.

karoldr

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam kocioł kwkmp Spyra tlokowiec 24kw
w przyszłym roku już zakwalifikowana wymiana, ale jeszcze jedną zimę trzeba się pomęczyć. 

Drugi rok palę ekogorszkiem karlik, w zeszłym roku wszystko bardzo fajnie się spalało. 
w tym roku jest problem z dużymi spiekami. 
Wczoraj zauważyłem, że zrobił się jeden wielki spiek na palenisku blokując dopływ nawiewu z dołu oraz dostęp nowego węgla z podajnika. 
Czy da się jakoś zmienić ustawienia żeby poprawić spalanie, czy poprostu węgiel z kiepskich pokładów?

Kocioł aktualnie ma ustawienia domyślne, jedynie próbowałem z czestotliwoscia podawania co 20 sek, nadmuch otwarty na około 1cm. 

Dom jest po termomodernizacji, więc kocioł jest przewymiarowany, ale w zeszłym roku dobrze się to paliło. 

Opublikowano

Zmniejszyć nadmuch i czas podawania.

Opublikowano

Czy można spróbować zwiększyć odstęp pomiędzy kolejnymi załadunkami paliwa?

Bo czas podawania paliwa w tym tlokowcu jest podzielony na cykle związane z pracą tłoku. 

Opublikowano

Gdy zwiększysz czas pomiędzy podaniami złożę będzie dłużej nie ruszane  i spieki będą wieksze . Zmniejszyc powietrze i jak się da zmniejszyc czas pomiedzy podawaniami . Jednak proponuje obrać jedna droge by nie poplatac się z ustawieniami . Początkowo tylko powietrze redukować.

Jeśli masz pod ręką wapno budowlane to tez warto go dodac do zasobnika . Tak około sloik litrowy na sto kilo wegla  . Posypywac węgiel I dokladac nowy.

Opublikowano

Zgodnie z odpowiedzią zmniejszyłem nawiew i czas podawania. 
Popiół jest już dużo lepszy, czasami zdarzy się pojedynczy spiek, jedynie zauważyłem że tworzy się dużo sadzy w piecu. 
Czy można temu spróbować też jakoś zaradzić?

Opublikowano

Musisz złapać takie ustawienie pomiędzy sądzą a spiekiem . W tlokach sadza to chyba standard . Wolałbym mieć spiek ,nie taki masakryczny , ale to bym bardziej wolal niż sądzę .

Opublikowano

Wiadomo, że przy takim starym tlokowcu nie zdzialam cudów, ale jeśli chciałbym trochę sadze spróbować ograniczyć to zwiększać delikatnie nawiew?

Opublikowano

Lub dawkę zmniejszyc . Chodzi o to by było wIęcej powietrza :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.