Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Uszczelnienie palnika

mik90

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

W paru wątkach widziałem porady, aby w celu lepszego procesu spalania uszczelniać palnik/koronę palnika? Czy dotyczy to tylko starszych kotłów? Posiadam Defro Komfort Eko Lux 20 KW z 2018r. 5klasa. Czy powinienem również wykonać coś takiego? Kocioł użytkuję od czerwca br. Proszę o opinie i porady, czy w tym kotle też się wykonuje to uszczelnienie.

Pozdrawiam

Gość Visitor1230
Opublikowano

Niektóre kotły maja fabrycznie na koronie sznur. Nie uszczelnia się korony obrotowej. To nie tyle polepsza proces spalania tylko jest obligatoryjnie wymagane.

Opublikowano

Czy orientujesz się jak jest w moim kotle ?

Opublikowano

Strona 18 instrukcji. Nie uszczelniasz.

Gość Visitor1230
Opublikowano

No niestety nie. Sam musisz sprawdzic. Jedna wskazowka. Ze po uszczelnieniu korony zawsze trzeba zmniejszyc nadmuch. Bo wtedy cale powietrze przechodzi przez palenisko i jest go po prostu za duzo.

Gość Visitor1230
Opublikowano
1 minutę temu, eliks napisał:

Strona 18 instrukcji. Nie uszczelniasz.

Byles szybszy:) Defro ma sznur?

Opublikowano

Nie wiem jak to oni rozwiązują ale raczej tak. Przy montażu wymagana jest tylko kontrola przesłony na koronie palnika.

Screenshot_20191126-084136.thumb.png.f923ae883a0a3da8f131dad5158add36.png

Opublikowano

W moim przypadku Defro Eko Duo też jest sznur i praktycznie od nowości wiało na łączeniu dwóch końców sznura, uważam to za wadę fabryczną, sznur poprostu położony w kanale ale nikt nie pomyślał że na łączeniu jest dziura, wystarczyłoby podczas montażu dać odrobinę spoiwa i po problemie.

Dopiero po roku użytkowania po podpowiedzi kolegów z forum zwróciłem na to uwagę

Nie bawiłem się w reklamację, kupiłem silikon i uszczelniłem po swojemu, teraz jest OK

Opublikowano

Czy generalnie nie ma wskazań do tego żeby go uszczelniac w moim przypadku?  

Opublikowano

Generalnie to jest pół na pół . I albo uda się albo nie . Gorzej jak po zimie zechcesz dokonac konserwacji oraz czyszczenia palnika . A tam wyjdzie tu se wialem :)  wolałbym to zrobic I mieć pewność że jest wszystko tak jak należy , chociażby przekonać się że było dobrze . 

Opublikowano
17 godzin temu, FAFAŁ napisał:

Generalnie to jest pół na pół . I albo uda się albo nie .

Dokładnie!!

mik90 teraz twoja decyzja, czy lecisz do końca sezonu z przedmuchami i męczysz się z ustawieniami (jeśli masz problem oczywiście ze spalaniem)

Albo robisz tak jak ja, kupujesz silikon, w środku sezonu wygaszasz piec, przy okazji wszystko czyścisz, uszczelniasz i resztę zimy masz pewność że bawisz sie ustawieniami z uszczelnioną retortą. U mnie zabieg trwał 3h, trochę się ubrudziłem ale warto było :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.