Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ogrzewanie ciągłe czy okresowe ?

Jezi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam takie pytanie do użytkowników pieców z podajnikiem na ekogroszek. Jak ogrzewacie wasz dom ? Pytam tu pod kątem ciągłości grzania, tzn czy wasz piec chodzi cały czas i ogrzewa dom a regulacja temperatury jest poprzez jakieś siłowniki na listwie albo głowice termostatyczne czy tez regulator pokojowy a w momencie dogrzania pomieszczenia pompa CO sie wyłancza. Czy też moze grzanie nastepuje cały czas tylko w momencie dogrzania nastepuje przejscie na minimum w celu podtrzymania tej temperatury ?

Pytam ponieważ u mnie działa to w ten sposób że od godziny 22 do 14 pompa wyłancza sie całkowicie a piec utrzymuje sobie tylko zadaną temperature, nastepnie o 14 zaczyna mi dogrzewać na zadane 22.4 stopnie C, piec chodzi na maksa dogrzewa to w kilka godzin w zalezności od temperatury na zewnątrz. Co jest lepsze i co jest oszczedniejsze wg waszych doswiadczeń, ogrzewanie ciągiem czy tylko w pewnym zakresie czasowym ?

Opublikowano

Testowałem oba sposoby. Obecnie sterownik pokojowy mam odłączony, pompy pracują w sposób ciągły.

Opublikowano
2 godziny temu, Jezi napisał:

Co jest lepsze i co jest oszczedniejsze wg waszych doswiadczeń, ogrzewanie ciągiem czy tylko w pewnym zakresie czasowym

Trzeba by rozdzielic dwie sprawy.

Pierwsza to produkcja ciepla. Tutaj bedzie lepiej jak pali sie caly czas w optymalnych warunkach spalania i odbioru ciepla ze spalin. Czyli nie gasimy bo bedzie zadyma i kazde rozpalanie (im czesciej tym gorzej) to rowniez straty. Problemem jest zmienne zapotrzebowanie na moc. Jak nie da sie zejsc ponizej minimum to i tak kiedys wygasic trzeba.

Druga to dystrybucja tego ciepla do pomieszczen uzytkowych w budynku i jego racjonalne wykorzystanie w tym czasie co go potrzebujemy a nie kiedy nas nie ma lub z niego nie korzystamy.

Czesto pierwsze kloci sie z drugim i opcja strat na wygaszaniu jest wieksza anizeli oszczednosci na dystrybucji. Jak masz (mialbys) ogrzewanie pradem lub cieplo systemowe to nie interesuje Cie produkcja ciepla a tylko jego wykorzystanie. Inaczej bedzie przy weglu i inaczej przy pelecie, gazie, pradzie itd.

Opublikowano
4 godziny temu, Jezi napisał:

Witam

Mam takie pytanie do użytkowników pieców z podajnikiem na ekogroszek. Jak ogrzewacie wasz dom ? Pytam tu pod kątem ciągłości grzania, tzn czy wasz piec chodzi cały czas i ogrzewa dom a regulacja temperatury jest poprzez jakieś siłowniki na listwie albo głowice termostatyczne czy tez regulator pokojowy a w momencie dogrzania pomieszczenia pompa CO sie wyłancza. ..................

Co jest lepsze i co jest oszczedniejsze wg waszych doswiadczeń, ogrzewanie ciągiem czy tylko w pewnym zakresie czasowym ?

Witam kolegę

Niech to będzie moja rada(opinia) .... może nie tylko moja :-))

Jeśli ogrzewasz grzejnikami to ------>  sterownik pokojowy + termostaty i możesz się pokusić o obniżenia dobowe niewielkie... (noc, wyjazd czy pusty dom w ciągu dnia).

Jeśli podłogówka to ----->  praca ciągła bez obniżeń...non stop..(oczywiście kilkudniowe tak, 1dniowe??? --nie bardzo,a godzinowe --- bez sensu)

Pozdrawiam.Yaro.

Opublikowano

Grzanie na zasadzie on /off przy eko, bez sensu. Tylko grzanie ciągle ale na zasadzie słabiej/mocniej. Pompa CO praca ciągła, regulacja temp na grzejniki np. zaworem 4D, pokojówką( nie mylić z dziewczyną w białym fartuszku),pogodówka. Ta ostatnia może wpłynąć na stabilność modulacji kotła przy różnicach temp za oknem. I oczywiście sama instalacja ,przepływy w niej także mogą wpłynąć na to.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Jezi, Twój podany sposób nie jest zły pod względem oszczędnościowym bo teoretycznie jeżeli kocioł chodzi na maksa czyli z mocą zbliżoną do nominalnej to w takich warunkach jest największa sprawność kotła więc prawdopodobnie zużyjesz mniej opału niż grzejąc cały czas ale delikatnie podkiszając opał na palniku :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.