Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jeden grzejnik zapowietrza się raz na jakiś czas.

Devih

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć.

Mam problem z jednym grzejnikiem. W domu mam instalację CO, kocioł jest w piwnicy i ogrzewany jest parter oraz piętro. Wszędzie wszystko grzeje w porządku, jednak jest jeden kaloryfer w przedpokoju na piętrze, który raz na jakiś czas się zapowietrza. Co ciekawe, jeśli odpowietrzam go spuszczając wodę z kaloryfera to nic się nie dzieje - woda z korka kapie, nic nie syczy, jednak kaloryfer nadal nie grzeje albo grzeje lekko tylko górna połowa / część. Problem rozwiązuje się, jeśli odpowietrzę instalację odpowietrznikiem, który znajduje się przy rurach (tam gdzie na dany pion można zamknąć grzanie i są rury od powrotu i tak dalej). Latem byli hydraulicy i trochę się problem rozwiązał, jednak powiedzieli, że przy sezonie grzewczym będzie trzeba jeszcze poodpowietrzać. No okey, tylko że muszę to robić średnio raz na dwa / trzy dni. Powiedzieli też, że jeśli to nie pomoże, to problem może leżeć w syfonie - jednak już nie dodali, co, gdzie i jak. Czy macie jakieś pomysły jak z takim ferelnym kaloryferem sobie poradzić - reszta grzeje idealnie, tylko ten jak mu się chce...

Opublikowano

My również nie będziemy wiedzieć, co i jak, jeśli przynajmniej nie naszkicujesz grzejnika i przebiegu rur do/od niego.

Tak czy owak potrzebne odpowietrzenie albo kryzowanie.

Opublikowano

Już zdjęcia wstawiam, wybacz. Grzejnik wygląda tak. Jeśli jest problem z grzaniem to albo cały jest zimny, albo robi się ciepły od lewego górnego boku (tak w 1/4) lub tylko do górnej połowy. Odpowietrzenie ujściem po prawej stronie nic nie daje - leci normalnie woda bez powietrza - wtedy pomaga odpowietrzenie poprzez część zaznaczoną kółkiem.

Jak wszystko grzeje poprawnie to dolna część rur jest trochę chłodniejsza niż górna i robi się zimniejsza do lewej strony (aczkolwiek nadal są one ciepłe), ale to jest chyba powrót obiegu, tak?

Nie wiem czy ewentualnie potrzeba zdjęcia z kotłowni?

Zdjęcia: https://imgur.com/a/RumbyRl

Opublikowano

Odpowietrznikiem na rozdzielaczu odpowietrzysz jedynie odcinek od pompy CO do rozdzielacza. Grzejniki odpowietrzasz wyłącznie odpowietrznikami na grzejnikach.

Opublikowano

Czyli wychodzi na to, że zapowietrza się czasami tylko odcinek od pompy CO do rozdzielacza - czy to wskazuje na coś konkretnie?

Aha w kotłowni mam jeszcze podobną "skrzynkę nad piecem CO. Tam też czasami - ale znacznie rzadziej i mniej - się zapowietrza.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.