Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Proszę o pomoc w ustawieniu pieca na ekogroszek

Luziksebastian

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam zakupiłem używany piec kołton 25kw z tech sterownikiem 

Ekogroszek mam trochę mizerny bo 27-29mj/kg

Sprawa wygląda tak że jak rozpale to parę godzin się pali fajnie ale już 3 noc z rzędu wygasa właśnie w nocy 

Nie potrafię dobrać ustawień jak dam np dmuchawę za wysoko powstają spieki...jak dam za nisko to płomień jest zbyt mały i węgiel ciężko "rozgrzać"

Wodę ustawioną mam na 45stopni natomiast ogrzewanie na 60

Wstępne ustawienia kotła 

Czas podawania 23 sekundy 

Przerwa podawania 50sekund

Sila nadmuchu 9bieg max 10

Przerwa w podtrzymaniu 50 minut 

Opublikowano

Czas podawania 23 sekundy  - ustaw 12 sekund

Przerwa podawania 50sekund  -  ok

Sila nadmuchu 9bieg max 10   -  oczywiście dobrać

Przerwa w podtrzymaniu 50 minut  - ustaw 30 minut (podawanie 8 sekund)

Opublikowano

Teraz poobserwuj do jutra, ew skoryguj nadmuch

I uzupełnij profil

Opublikowano

Niestety..przy tych ustawieniach ewidentnie pogorszyło się spalanie temperatura kotła spada

Piec to kołton matix

Sterownik to tech st-77

Gość Visitor1230
Opublikowano

Pytanie pierwsze. Jaka powierzchnie ogrzewasz. Jakie pcieplenie. I czy korona palnika jest uszczelniona. Czy komora napowietrzajaca wyczyszczona.

Opublikowano
1 godzinę temu, Luziksebastian napisał:

Ekogroszek mam trochę mizerny bo 27-29mj/kg

27-29 MJ/kg nie jest mizerny. Widocznie na worku jest napisane co innego niż jest w worku ;)

Na pewno jest z tych mocniejszych, bo nie utrzyma zaru przez 50 min. Tu rada kol. @Jozefg1 jest słuszna. Proporcje jak dla 25 kW również są OK, zakładając, że potencjał podajnika jest w granicach 15-16 kg/h.

Nadmuch zbyt duży moim zdaniem. 

Palnik najprawdopodobniej Ekoenergia (raczej ta mniejsza 15-25 kW ), ale jaka dmuchawa oraz model sterownika?

Opublikowano

Jak będę w domu napiszę co i jak model sterownika to tech st-77

Pytanie jak sprawdzić czy komora palnika jest uszczelniona?oraz jak wyczyścić komorę napowietrzającą

Opublikowano
1 godzinę temu, Luziksebastian napisał:

Niestety..przy tych ustawieniach ewidentnie pogorszyło się spalanie temperatura kotła spada

Bo wydmuchujesz ciepło w komin

Ustaw nadmuch tak aby płomień był na pograniczu dymienia a nie jak palnik acetylenowy.

Zgaduję że termometru w czopuchu nie masz..  U mnie pokazuje około 140*C , na czopuchu mogę położyć rękę, jest solidnie ciepły

Gość Visitor1230
Opublikowano
7 godzin temu, Jozefg1 napisał:

Ustaw nadmuch tak aby płomień był na pograniczu dymienia a nie jak palnik acetylenowy.

Raczej bledna wskazowka. Sa wegle ktore daja naprawde niewielki plomien ( te spiekajace) i daja niewielki ale mocno zarzacy sie plomien.

Opublikowano

Moja propozycja jeśli chcesz wyciągać 20 kW:

Czas podawania ustaw 5 sekund

Przerwa podawania 22 sekund

Siła nadmuchu - schodź po 1 oczku co 10 minut stałej pracy kotła aż zacznie przerzucać nie dopalony węgiel, po czy podnieś o 1 oczko i powinno być ok [pytanie dodatkowe czy masz przesłonę na dmuchawie ?]

Przerwa w podtrzymaniu ustaw 20 minut (podawanie 5 sekund)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.