Corvin Opublikowano 14 Listopada 2019 #1 Opublikowano 14 Listopada 2019 Dzień dobry Poproszę o poradę fachowców i wskazanie ewentualnych błędów czy wad i zalet schematów które wstawiłem w zał. (Przeróbka starej instalacji z kotłem zasypowym) 1. instalacja z zaworem czterodrogowym\ 2. instalacja ze sprzęgłem i zaworem temperaturowym Instalacja w domu jednorodzinnym ok 120 m2 , piec co z podajnikiem, sterownik SKZP-02, obieg zamknięty, instalacja wykonana w miedzi. Pozdrawiam Andrzej
gmaj22 Opublikowano 14 Listopada 2019 #2 Opublikowano 14 Listopada 2019 Po weryfikacji: szkice, bez armatury, zaworów, zabezpieczeń etc. Dlaczego nie skorzystasz z wielu tu dostępnych prawidłowych propozycji, tylko tworzysz kolejne "potworki" ?
Corvin Opublikowano 14 Listopada 2019 Autor #3 Opublikowano 14 Listopada 2019 Zasadnicze moje pytanie dotyczy wyboru czy dla takiej powierzchni do ogrzania lepiej stosować 4 drogowy czy sprzęgło?
gmaj22 Opublikowano 14 Listopada 2019 #4 Opublikowano 14 Listopada 2019 Tu nie o powierzchnię chodzi a o rodzaj kotła i ewentualnie obiegi/strefy temperaturowe. Jeśli kocioł na ekogroszek i instalacja wyłącznie grzejnikowa, układ z mieszaczem 4D jest w zupełności wystarczający. I na pewno tańszy.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.