Robot16 Opublikowano 2 Listopada 2019 Autor #26 Opublikowano 2 Listopada 2019 Nie czytałem,ale jak kolega ma coś do opisania to piszemy chętnie poczytam....
Gość Trener40 Opublikowano 2 Listopada 2019 #27 Opublikowano 2 Listopada 2019 7 minut temu, Robot16 napisał: Nie czytałem To niech kolega poczyta...może sam wyciągnie wnioski ,co do grzania wody do 70st.
Robot16 Opublikowano 2 Listopada 2019 Autor #28 Opublikowano 2 Listopada 2019 Trener tylko ze ja mam ustawiona temp.zadana pieca 48stopni....
Gość Trener40 Opublikowano 2 Listopada 2019 #29 Opublikowano 2 Listopada 2019 43 minuty temu, Robot16 napisał: mkaczko w lato zakładam ruszt, na retortę kładę kawałek blachy wyłączam sterownik i zamykam ten zawór całkowicie zęby nie szlo na grzejniki tylko na CWU i pale drewnem nawet do 70 stopni żeby woda była gorąca do mycia... A czy ja to pisałem... Teraz może i niecałe 50 st, ale do 70-ciu latem dobija.... Zreszta i w zimie raz na dwa tyg należy podgrzać zasobnik do 70 st, ale robi się to cyklicznie... Kamień z wody wytrąca się już od 66 st, więc nie należy podgrzewać zasobnika do takich temperatur... (dzień w dzień)
Robot16 Opublikowano 2 Listopada 2019 Autor #30 Opublikowano 2 Listopada 2019 no tak, tylko tak raz albo dwa razy napaliłem może przez przypadek...
Khojdys Opublikowano 2 Listopada 2019 #31 Opublikowano 2 Listopada 2019 Podgrzewa się. Raz w tygodniu! Legionelloza! Z trolami R nie pisz.
Gość Trener40 Opublikowano 2 Listopada 2019 #32 Opublikowano 2 Listopada 2019 17 minut temu, Khojdys napisał: Z trolami R nie pisz. Masz jakiś problem?
oxalis3 Opublikowano 2 Listopada 2019 #33 Opublikowano 2 Listopada 2019 Robot ja 5 lat temu przy zmianie kotła na podajnikowiec załozyłem pompy co i cwu, reszta została czyli grzejniki bez termostatów. Przez te 5 lat utrzymuję temperaturę w domu przy pomocy regulatora pokojowego ( 22,2-22,7) czyli tak jak Tobie nie pasowało. Ja myślałem zrobić tak jak Ty z przydławieniem zaworu kulowego i ustawieniem temperatury na "pogodówkę" bo sterownik no to pozwala. Dlaczego nie zrobiłem, bo uznałem , że to za dużo kombinowania. Regulator pokojowy czyli inny termostat zapewnia mi komfort cieplny 0,5 stopnia, mam z jego zastosowaniem najniższe spalanie i nic kompletnie nic nie robię przez cały rok( poza regulacją pracy palnika) kocioł pracuje 12 msc bez przerwy.Jak zamierzasz sterować temperaturą w domu w zależnosci od temperatyry na zewnątrz?
oxalis3 Opublikowano 2 Listopada 2019 #34 Opublikowano 2 Listopada 2019 Prośba do sambora, pojęcie ochrona powroty dla mnie nie istnieje, ale wytłumacz mi dlaczego przy grawitacji to nie ma znaczenia?
Robot16 Opublikowano 3 Listopada 2019 Autor #35 Opublikowano 3 Listopada 2019 oxalis trochę po szperałem i coś znalazłem dla ciebie; Układ grawitacyjny nie jest tak podatny na korozję jak pompowy i jeśli grawitacja będzie prawidłowo wykonana nie powinno przez długie lata być problemu. Układ grawitacyjny jest samoregulujący tzn. poszczególne obiegi mają podobne temperatury..i jeszcze coś; przy układzie grawitacyjnym niczym nie musisz się martwic ani sprawa roszenia ,ani jaka regulacja bo żeby układ był sprawny to musisz mieć min 35-40st a to przy układzie grawitacyjnym eliminuje punkt rosy ,naprężenia nie występują na tyle duże żeby się tym przejmować w kotle (chyba ze bez wody)
oxalis3 Opublikowano 3 Listopada 2019 #36 Opublikowano 3 Listopada 2019 Pisząc, że ochrona powrotu dla mnie nie istnieje miałm na myśli, że nigdy o nią nie dbałem. Mój dom to parter, kotłownia jest ok 0,5 metra poniżej poziomu 0, przez 16 lat paliłem w kotle bez podajnik na pełnej grawitacji z górnym zasilaniem. Zasilanie było gorące, a powrót praktycznie zimny, teraz w podajnikowcu też sie nie bardzo przejmuję temperaturą powrotu, nigdy nie było żadnego roszenia, w kotle suchutko. Na nowej instalacji robiłem próby z grzaniem grawitacyjnie, ale na regulatorze pokojowym mam nieporównywalny komfort z utrzymaniem temperatury zadanej w domu i w ten sposób spalam też najmniej opału. Robot powtórzę pytanie, jak zamierzasz regulować temperaturę w domu w zalezności od zmian tej na zewnątrz, bo możliwości masz jednak ograniczone tj regulacja przepływu i temperatury zadanej kotła. Odezwij sie jeszcze później w tym wątku, bo jestem ciekaw jak to sprawdzi się u Ciebie w praktyce przy różnych temperaturach.
Robot16 Opublikowano 3 Listopada 2019 Autor #37 Opublikowano 3 Listopada 2019 Oxalis Witam tak jak pisałem to tylko test,kiedy rano poszedłem do kotłowni zobaczyć ile spalił piecyk okazało się ze mniej,piec chodził cały dzień,i noc, po otwarciu drzwiczek,piec w środku czyściejszy mimo ze temp.zad 48st.ale i tak muszę podłączyć na ten tydzień termostat pokojowy AURATON czyli jak przed,a to dlatego ze nie będzie mnie w domu,doszedłem do wniosku ze na grawitacji lepiej i oszczędniej,a co do regulacji temp.w domu to już mam patent,a mianowicie pod termostat podłącze siłownik zrobiony z silniczka który będzie zamykał i otwierał zawór kulowy...
Robot16 Opublikowano 3 Listopada 2019 Autor #38 Opublikowano 3 Listopada 2019 Oxalis jaki posiadasz regulator pokojowy...
oxalis3 Opublikowano 3 Listopada 2019 #39 Opublikowano 3 Listopada 2019 Ja mam taki najprostrzy jaki dostałem z kotłem Ogniwo za 30 PLN , podłączony po kablu do stera ecoal 2,4.
Robot16 Opublikowano 3 Listopada 2019 Autor #40 Opublikowano 3 Listopada 2019 Oxalis byłeś ciekaw jak to zrobię w rożnych temp. na zewnątrz z reg.temp. w domu rozwiązałem to w taki oto sposób
Robot16 Opublikowano 11 Listopada 2019 Autor #41 Opublikowano 11 Listopada 2019 Mkaczko pytanko do ciebie,gdzieś było o palnikach,i ich przeróbkach jakoś nie mogę znaleźć,ale widziałem foto.jak palnik pracuje,czy mógłbyś wstawić zdjęcie swojego palnika,ciekaw jestem jakiej jest konstrukcji...
mkaczko Opublikowano 11 Listopada 2019 #42 Opublikowano 11 Listopada 2019 To jest moj palnikOryginalnie hef 15-25 kwKoronka i okrag z pancerpolaWysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka
mkaczko Opublikowano 11 Listopada 2019 #43 Opublikowano 11 Listopada 2019 Tak z kalafiorkami ;-)Wysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka
Robot16 Opublikowano 11 Listopada 2019 Autor #44 Opublikowano 11 Listopada 2019 no bardzo ładnie ,dzięki bardzo ale nie chudziło mi jak pracuje,tylko konstrukcja panika.jakieś fot.palnika ....jak jest zrobiony..
mkaczko Opublikowano 11 Listopada 2019 #45 Opublikowano 11 Listopada 2019 To jest zwykla retorta z hefaWymontowalem oryginalny wianek i okragA zamontowalen pancerpolaWysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka
mkaczko Opublikowano 11 Listopada 2019 #46 Opublikowano 11 Listopada 2019 To jest cos takiegoWysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka
mkaczko Opublikowano 11 Listopada 2019 #47 Opublikowano 11 Listopada 2019 Pierscien Wysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka
Robot16 Opublikowano 11 Listopada 2019 Autor #48 Opublikowano 11 Listopada 2019 Mkaczko dzięki bardzo czyli z moich obserwacji masz tylko górne napowietrzanie dolnego brak czy się mylę..
mkaczko Opublikowano 11 Listopada 2019 #49 Opublikowano 11 Listopada 2019 Jest tylko gorneOryginalnie tez nie bylo dolnego,Wysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka
Robot16 Opublikowano 11 Listopada 2019 Autor #50 Opublikowano 11 Listopada 2019 Mkaczko do czego dążę,otóż odlewnia mi robi cały taki wianek bez górnych i dolnych otworków będę to nawiercał po swojemu,i nie iem czy tylko górne zrobić otwory czy dolne tez,ale powód jest jeszcze jeden z lewej strony nie dopala,ślimak wypycha zmielony eko i zapycha otwory.......
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.