Konki12 Opublikowano 30 Października 2019 #1 Opublikowano 30 Października 2019 Witam wszystkich. Jestem na etapie wybory kotla z podajnikiem na ekogroszek. I instalacji całej kotłowni. Dom 140m2 w tym garaż 20m2 i kotłownia 7m2 . Jaki kocioł byście polecili... Do 10tys zł. I ile mniej więcej taka kotłowni może kosztować kompletna. W kotłowni mam wyprowadzone rury na grzejniki,podlogowke,zasobnik cieplej wody, rozdzielacze również są podłączone...
mkaczko Opublikowano 30 Października 2019 #2 Opublikowano 30 Października 2019 A jakie budynek ma zapotrzebowanieI ile masz miejsca na wegiel w m2Wysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka
eliks Opublikowano 30 Października 2019 #3 Opublikowano 30 Października 2019 Ja od siebie polecił bym sprawdzony, bardzo dobry i najmniejszy Defro Sigma E 12KW. Jednak obawiam się że nawet taki kocioł może być za duży do ciągłego grzania nowego domu. W każdym bądź razie to fajny kocioł, dobrym sterownikiem, pionowym wymiennikiem i czyszczakami co znacznie poprawia komfort użytkowania.
Konki12 Opublikowano 30 Października 2019 Autor #4 Opublikowano 30 Października 2019 Nie mam pojęcia ile budynek może mieć zapotrzebowania ... Jeśli chodzi o budowę to strop drewniany ocieplony wełna 30cm. Górą nieużytków. Okna dwuszybowe. Mury to gazobeton jak narazie nie ocieplone... W przyszłości 15-20cm grafit. A jeśli chodzi o miejsce w kotłowni na węgiel to za dużo go nie będzie około 2m2.
mkaczko Opublikowano 30 Października 2019 #5 Opublikowano 30 Października 2019 To wejdz na strone cieplo wlasciwe i policz z ociepleniem i bez Pytanie jaka bedzie roznicawegiel bedziesz musial upchac w garazu wzdluz scian albo z przodu dobrze policz te m2, znajomi maja problem bo trzymaja ekogroszek na zewnatrz przy wejsciu do kotlowni i jest non stop mokryChociaz jeden z sasiadow trzyma tez na dworze ale ma mega paczke z grubej foli :-)Ja na szczescie mam 25m2 kotlowniWysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka
mkaczko Opublikowano 30 Października 2019 #6 Opublikowano 30 Października 2019 https://sekom-pleszew.com.pl/kotly-skam-p/#1444300654691-e081e086-5ad3Lub tenhttps://sekom-pleszew.com.pl/kotly-skam-p-premium/Obecnie mam kociol z pionowym wymiennikiem (ostatni raz, czyszczenie to masakra) poziomy jest praktyczniejszy, i moim zdaniem przy weglu wszystkie mechanizmy czyszczace po jakims czasie zdechna wiec Wysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka
Gość berthold61 Opublikowano 30 Października 2019 #7 Opublikowano 30 Października 2019 No z pionowym trochę tej zabawy jest ale z drugiej strony czyszczenie nie częściej jak miesiąc natomiast poziomy co tydzień trzeba skrobnąć z tym że to kilka sekund , coś za coś zawsze tak jest , pewnie to brednie ale mnie zawsze się wydawało że pionowe wymienniki lepiej odbierają ciepło ale to moje takie widzimisie .
mkaczko Opublikowano 30 Października 2019 #8 Opublikowano 30 Października 2019 Potwierdzam pionowy jest efektywniejszyWysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka
eliks Opublikowano 31 Października 2019 #9 Opublikowano 31 Października 2019 Co to w ogóle za herezje. Kupuje się kocioł żeby jak najmniej przy nim biegać. Pisanie o awaryjnosci systemu mechanicznego to też jakiś niewypał. Jeden woli córkę, drugi teściową ale piszmy jak jest, kanały pionowe są mniej obsługowe. Mam porównanie w Sigmie i Eko Komforcie na tym samym węglu. To dzień a noc jeśli chodzi o obsługę.
mkaczko Opublikowano 31 Października 2019 #10 Opublikowano 31 Października 2019 Nie twierdze ze to jest nie praktyczne i wygodne uwazam tylko ze przy weglu bedzie awaryjneWysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka
eliks Opublikowano 31 Października 2019 #11 Opublikowano 31 Października 2019 Ale tam się nie ma co psuć :-) to zwykła dźwignia która unosi zawirowacze.
Pieklorz Opublikowano 31 Października 2019 #12 Opublikowano 31 Października 2019 Uważam, że ogrzeje się to 12-13kW kotłem. Ja mam zdanie bliżej eliksa tj pionowy wymiennik. Mądrze zrobiony, czyli nie kanał za kanałem i nurkowanie do dolnej wyczystki za koszem, tylko obsługa czyszczakow górą i wybranie przodem. Pionowe czyszczaki to tak ok co 4tygodnie (+-5dni zależy jaki ekogroszek) Jak poziomy to taki bez stada jeży i nie wysoki jak wierzowiec. Takie półki to jednak średnio co 10dni trzeba zgarnąć (+-4dni zależy jaki węgiel)
Konki12 Opublikowano 31 Października 2019 Autor #13 Opublikowano 31 Października 2019 No a koszt takiej kotłowni kompletnej.... ?
mkaczko Opublikowano 1 Listopada 2019 #14 Opublikowano 1 Listopada 2019 W 2005 roku montowalalismy kociol z przerobka instalacji Koszt materialow 25% ceny kotlaRobocizna 25 % ceny kotla (faktura)Rok temu Demontaz starego kotla na ekogroszekMontaz nowego kotlaRobocizna plus materialy okolo 58% kosztu kotla (kociol kosztowal 78% najdrozszego kotla typu klaster )W pln calosc jakies 10 tys w 2018 rokuWszystko zalezy od ceny kotla, ilosci materialow i jak bardzo ceni sie fachowiecWysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka
Popcorn1 Opublikowano 1 Listopada 2019 #15 Opublikowano 1 Listopada 2019 No a koszt takiej kotłowni kompletnej.... ?Ja zakupiłem kocioł Skamp PV13, sterownik Iryd PID, czujniki temperatury spalin i zewnętrzny,pilot G i z przesyłką zapłaciłem 8100 złotych. Pierwsze zakupy w hurtowni ( 3 pompy, zawór 4D, siłownik zaworu i inne potrzebne części) to około 2600 złotych. Z czasem kupowałem kolejne potrzebne części,bo nie zawsze za pierwszym razem policzy się dokładnie co potrzeba i na nie wydałem około 1000 złotych. W domu miałem już zrobioną instalację CO (same grzejniki) i CWU,więc musiałem tylko podpiąć nowy kocioł do instalacji. Wszystkie prace wykonałem sam,więc tu zaoszczędziłem myślę że od 1000 do 1500 złotych. Podsumowując na sam kocioł, osprzęt do niego i części wyszło około 12000 złotych. Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.