Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Temperatura Spalin

Gracek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam posiadam piec defro eko lux 30kw od 1tyg I mam problem z temperaturą spalin ponieważ nie jest ona wyższa niż 100stopni wacha sie zawsze 80-90stopni a jak podwyższe obroty dmuchawy to komin jest bardzo gorący I podejrzewam że są duże straty

Oto moje nastawy 

Czas podawania 5sek

Przerwa podawania 60sek

Obroty dmuchawy 35%

Jest to mój  pierwszy piec z sterownikiem także jestem nowicjuszem proszę o pomoc 

Opublikowano

Ale w czym problem? Temperatura spalin tego kotla na mocy nominalnej to 92 Stopnie.

Opublikowano

Witam tak jak napisałem to mój pierwszy taki piec I nie za bardzo się na tym znam A doczytałem w Internecie że najlepiej jak jest 160-200stopni temperatury spalin A u mnie jest tylko 90-100 I chciałem się dowiedzieć jak podwyższyć temperaturę spalin Ale żeby nie było strat kominowych 

Opublikowano

Jezeli masz niska temperature spalin to masz niska strate. Czy to jest nielogiczne? A to ze ktos napisal ze 160 jest najlepsza to z innego wzgledu. W przypadku ceglanego komina wyzsza temp powieksza o kilka % strate. Ale jest dobre dla zywotnosci takiego komina.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.