sakundo10 Opublikowano 20 Października 2019 #1 Opublikowano 20 Października 2019 Czesc. Mam irytujący problem ze stykającymi kaloryferami. Instalacja w domu jednorodzinnym, piec na pellet, dół podlogowka, piętro 4 kaloryfery. Problem mam z dwoma na górze. W zależności jak nastawię głowice ta zaczyna przeraźliwie stukać. W jednym pokoju jak nastawię na 3 i w drugim podobnie. Ruch w jedną lub w drugą wycisza stukot. Mam termostat pokojowy i kiedy dana temperatura zostanie osiagnieta to głowica się przymyka i znowu zaczyna stukać i muszę ją przekręcać. Gdzie leży problem? Nie jestem jakimś znawca tematu, raczej laik. Wyczytałem że to może być coś z ciśnieniem może pompa nie na tym biegu? Zauważyłem że u mnie jest na 3, może trzeba zmniejszyc?
pastor Opublikowano 20 Października 2019 #2 Opublikowano 20 Października 2019 Musisz dać zdjęcia i schemat. Masz tam podłogówkę na RTLach?Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
sakundo10 Opublikowano 20 Października 2019 Autor #3 Opublikowano 20 Października 2019 To jest od podlogowki. Mam dwa obiegi. Mieszacz na górze i ta skrzynka do podlogowki
mkaczko Opublikowano 20 Października 2019 #5 Opublikowano 20 Października 2019 Tak to stukanie wynika z startu pompy stukaja zawory termostatyczneUstaw kaloryfery na 3.5A pompe na 1 biegI sprawdz czy sie uspokoiloWysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka
gmaj22 Opublikowano 20 Października 2019 #6 Opublikowano 20 Października 2019 Sprawdż, czy czasem nie masz gdzieś podłączonych grzejników "pod prąd", tzn. czy nie grzeją powrotem. Tak sie może zdarzyć, jeśli np. w grzejnikach typu VK podłączy się zasilanie od strony krawędzi grzejnika, albo pomyli końcówki przy rozdzielaczu. Co do powyższego zdjęcia: -odpowietrznik automatyczny przed pompą może zapowietrzać układ -ze zdjęcia wynika, że powrót CWU masz wpięty do zaworu 4D, zaś zasilanie jest przed nim. Jeśli rzeczywiście tak jest, to trzeba zmienić. - podłączenie do zbiornika membranowego wykonane niepoprawnie zbyt cienkim przewodem. - podejrzewam, że pompa za mieszaczem oraz pompa przy rozdzielaczu podłogówki są w szeregu - to również jest niepoprawnie - drobiazgi typu: :stojące" filtry,
sakundo10 Opublikowano 20 Października 2019 Autor #7 Opublikowano 20 Października 2019 13 minut temu, gmaj22 napisał: Sprawdż, czy czasem nie masz gdzieś podłączonych grzejników "pod prąd", tzn. czy nie grzeją powrotem. Tak sie może zdarzyć, jeśli np. w grzejnikach typu VK podłączy się zasilanie od strony krawędzi grzejnika, albo pomyli końcówki przy rozdzielaczu. Co do powyższego zdjęcia: -odpowietrznik automatyczny przed pompą może zapowietrzać układ -ze zdjęcia wynika, że powrót CWU masz wpięty do zaworu 4D, zaś zasilanie jest przed nim. Jeśli rzeczywiście tak jest, to trzeba zmienić. - podłączenie do zbiornika membranowego wykonane niepoprawnie zbyt cienkim przewodem. - podejrzewam, że pompa za mieszaczem oraz pompa przy rozdzielaczu podłogówki są w szeregu - to również jest niepoprawnie - drobiazgi typu: :stojące" filtry, Gmaj22 strasznie to skomplikowane co napisałeś. Jak powiedziałem jestem laikiem. Czyli Twoim zdaniem instalacja jest skopana i to jest przyczyną?
sakundo10 Opublikowano 20 Października 2019 Autor #8 Opublikowano 20 Października 2019 I jeszcze jedno pytanie jak sprawdzić czy grzejniki nie są przypadkiem podłączone pod prąd ?
gmaj22 Opublikowano 20 Października 2019 #9 Opublikowano 20 Października 2019 Pierwszy z brzegu przykład: Rura z czerwoną strzałką to zasilanie bojlera CWU - jeśli rura z niebieską jest powrotem bojlera ( a wszystko na to wskazuje), to instalacja jest skopana. Grzejnik najłatwiej sprawdzić dotykając rury powrotu i zasilania - zasilanie jest zwykle dużo cieplejsze. Przy grzejnikach dolnozasilanych rurka pierwsza od krawędzi grzejnika to powinien być powrót.
sakundo10 Opublikowano 20 Października 2019 Autor #10 Opublikowano 20 Października 2019 7 minut temu, gmaj22 napisał: Pierwszy z brzegu przykład: Rura z czerwoną strzałką to zasilanie bojlera CWU - jeśli rura z niebieską jest powrotem bojlera ( a wszystko na to wskazuje), to instalacja jest skopana. Grzejnik najłatwiej sprawdzić dotykając rury powrotu i zasilania - zasilanie jest zwykle dużo cieplejsze. Przy grzejnikach dolnozasilanych rurka pierwsza od krawędzi grzejnika to powinien być powrót. A w związku z tym w czym mogę mieć problem? Bo póki co oprócz tego stukania wszystko jest ok. Co mogę z tym zrobić? Dzięki za szczegółowe podpowiedzi
gmaj22 Opublikowano 20 Października 2019 #11 Opublikowano 20 Października 2019 Nie cytujemy ostatnich postów.... Możesz przerobić, ale skoro twierdzisz, że wszystko jest OK, to nie przerabiaj. :)
sakundo10 Opublikowano 20 Października 2019 Autor #12 Opublikowano 20 Października 2019 Może coś mogłoby być lepiej. Np mniejsze zużycie pelletu. Na co ma wpływ to źle podłączenie wg ciebie ?
mironw Opublikowano 20 Października 2019 #13 Opublikowano 20 Października 2019 Może narysuj jak idą te rurki przy górze bojlera albo zrób zdjęcie od strony niebieskiej strzałki , a w czasie lata nie nagrzewał się bojler jakoś długo albo często kocioł się włączał ? Bo @gmaj22 chyba ma racje ,a co steruje tym centralnym i kotłem.
sakundo10 Opublikowano 20 Października 2019 Autor #14 Opublikowano 20 Października 2019 W lato mam grzałkę która grzeje boiler a piec mam wyłączony.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.