Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Stuki w kaloryferach (głowicach)

sakundo10

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czesc. Mam irytujący problem ze stykającymi kaloryferami. Instalacja w domu jednorodzinnym, piec na pellet, dół podlogowka, piętro 4 kaloryfery. Problem mam z dwoma na górze. W zależności jak nastawię głowice ta zaczyna przeraźliwie stukać. W jednym pokoju jak nastawię na 3 i w drugim podobnie. Ruch w jedną lub w drugą wycisza stukot. Mam termostat pokojowy i kiedy dana temperatura zostanie osiagnieta  to głowica się przymyka i znowu zaczyna stukać i muszę ją przekręcać. Gdzie leży problem? Nie jestem jakimś znawca tematu, raczej laik. Wyczytałem że to może być coś z ciśnieniem może pompa nie na tym biegu? Zauważyłem że u mnie jest na 3, może trzeba zmniejszyc? 

Opublikowano

Tak to stukanie wynika z startu pompy stukaja zawory termostatyczne

Ustaw kaloryfery na 3.5

A pompe na 1 bieg

I sprawdz czy sie uspokoilo

Wysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Sprawdż, czy czasem nie masz gdzieś podłączonych grzejników "pod prąd", tzn. czy nie grzeją powrotem. Tak sie może zdarzyć, jeśli np. w grzejnikach typu VK podłączy się  zasilanie od strony krawędzi grzejnika, albo pomyli końcówki przy rozdzielaczu.

Co do powyższego zdjęcia:

-odpowietrznik automatyczny przed pompą może zapowietrzać układ 

-ze zdjęcia wynika, że powrót CWU masz wpięty do zaworu 4D, zaś zasilanie jest przed nim. Jeśli rzeczywiście tak jest, to trzeba zmienić.

- podłączenie do zbiornika membranowego wykonane niepoprawnie zbyt cienkim przewodem. 

- podejrzewam, że pompa za mieszaczem oraz pompa przy rozdzielaczu podłogówki są w szeregu - to również jest niepoprawnie

- drobiazgi typu: :stojące" filtry, 

Opublikowano
13 minut temu, gmaj22 napisał:

Sprawdż, czy czasem nie masz gdzieś podłączonych grzejników "pod prąd", tzn. czy nie grzeją powrotem. Tak sie może zdarzyć, jeśli np. w grzejnikach typu VK podłączy się  zasilanie od strony krawędzi grzejnika, albo pomyli końcówki przy rozdzielaczu.

Co do powyższego zdjęcia:

-odpowietrznik automatyczny przed pompą może zapowietrzać układ 

-ze zdjęcia wynika, że powrót CWU masz wpięty do zaworu 4D, zaś zasilanie jest przed nim. Jeśli rzeczywiście tak jest, to trzeba zmienić.

- podłączenie do zbiornika membranowego wykonane niepoprawnie zbyt cienkim przewodem. 

- podejrzewam, że pompa za mieszaczem oraz pompa przy rozdzielaczu podłogówki są w szeregu - to również jest niepoprawnie

- drobiazgi typu: :stojące" filtry, 

Gmaj22 strasznie to skomplikowane co napisałeś. Jak powiedziałem jestem laikiem. Czyli Twoim zdaniem instalacja jest skopana i to jest przyczyną?

Opublikowano

Pierwszy z brzegu przykład:

cwu.png.897fd03281c641af4549f38f658b88c6.png

Rura z czerwoną strzałką to zasilanie bojlera CWU - jeśli rura z niebieską jest powrotem bojlera ( a wszystko na to wskazuje), to instalacja jest skopana.

Grzejnik najłatwiej sprawdzić dotykając rury powrotu i zasilania - zasilanie jest zwykle dużo cieplejsze. Przy grzejnikach dolnozasilanych rurka pierwsza od krawędzi grzejnika to powinien być powrót.

Opublikowano
7 minut temu, gmaj22 napisał:

Pierwszy z brzegu przykład:

cwu.png.897fd03281c641af4549f38f658b88c6.png

Rura z czerwoną strzałką to zasilanie bojlera CWU - jeśli rura z niebieską jest powrotem bojlera ( a wszystko na to wskazuje), to instalacja jest skopana.

Grzejnik najłatwiej sprawdzić dotykając rury powrotu i zasilania - zasilanie jest zwykle dużo cieplejsze. Przy grzejnikach dolnozasilanych rurka pierwsza od krawędzi grzejnika to powinien być powrót.

A w związku z tym w czym mogę mieć problem? Bo póki co oprócz tego stukania wszystko jest ok. Co mogę z tym zrobić? Dzięki za szczegółowe podpowiedzi 

Opublikowano

Nie cytujemy ostatnich postów....

Możesz  przerobić, ale skoro twierdzisz, że wszystko jest OK, to nie przerabiaj. :)

Opublikowano

Może narysuj jak idą te rurki przy górze  bojlera albo zrób zdjęcie od strony niebieskiej strzałki , a w czasie lata nie nagrzewał się bojler jakoś długo albo często kocioł się włączał ? Bo @gmaj22 chyba ma racje ,a co steruje tym centralnym i kotłem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.