Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Uproszczone sterowanie ogrzewaniem gazowym

override23

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam forumowiczów,

od niedawna jestem właścicielem domu o powierzchni 100m2 , w którym jest zamontowane ogrzewanie gazowe. Kocioł gazowy Brotje WHBS 14 + czujnik zewnętrzny pogodowy. Instalacja w domu to podłogowe ogrzewanie + 3 pomieszczenia z grzejnikami. Na grzejnikach zwykłe głowice. Na piecu ustawiam temperaturę docelową w pomiesczeniach (np 21 stopni). Nie do końca wiem jak to działa, bo wewnątrz nie ma czujników w pomieszczeniach. Były właściciel nie był w stanie niestety mi wyjaśnić jak to wygląda.

Zastanawiam się nad małą optymalizacją ogrzewania. Np. ogrzewanie podłogowe, chciałbym żeby tylko działało w tygodniu w godzinach 12-20. Pomyślałem tutaj o zwykłym gniazdku z programatorem czasowym - i do niego podłączyć pompę na rozdzielaczu od podłogówki. Czy takie rozwiązanie mogłoby się sprawdzić? Czy może mieć to jakieś niepożądane efekty jeżeli chodzi o sam kocioł?

Jeżeli chodzi o pokoje w których są grzejniki - myślałem o założeniu głowic z regulacją temperatury. Z możłiwością ustawienia, żeby np w godzinach 10-20 temperatura była X, a w godzinach 20-10 temperatura Y.

Prosiłbym o jakieś wskazówki / porady czy to o czym myślę ma sens.

Pozdrawiam :)

Opublikowano

Co do samej podłogówki to raczej kiepski pomysł by obniżać temperaturę a dla 3 pozostałych pomieszczeń nie wiem czy warto.

Opublikowano
7 minut temu, sambor napisał:

I tą samą temp co na grzejniki wpuszczasz w podłogę.?

No właśnie do końca nie wiem - do podłogówki jest cała rozdzielnia i tam można regulować przy pompie temperaturę wody jaką przepuszcza. A do grzejników nie widzę, żadnej osobnej pompy.

Opublikowano
7 minut temu, Jamjestcichy napisał:

Co do samej podłogówki to raczej kiepski pomysł by obniżać temperaturę a dla 3 pozostałych pomieszczeń nie wiem czy warto.

Ze względu na długi czas podgrzania / wytracania ciepła?

Opublikowano

Tak, ponadto nagrzanie ponowne to duży pobór ciepła, często większy niż grzanie ciągłe wg czujnika pogodowego

Pokaż tą rozdzielnię do podłogi, pewnie na 3-D termostatycznym.

Opublikowano
34 minuty temu, sambor napisał:

Tak, ponadto nagrzanie ponowne to duży pobór ciepła, często większy niż grzanie ciągłe wg czujnika pogodowego

Pokaż tą rozdzielnię do podłogi, pewnie na 3-D termostatycznym.

Rozumiem. Załączam zdjęcie. 

Jeszcze takie pytanie - skoro jest czujnik zew. pogodowy, a wew w żadnym że pomieszczeń nie ma czujnika, to na jakiej zasadzie to działa? Na piecu ustawia się tak jak pisałem temp. docelową, czyli np 21 stopni

IMG_20191013_165345.jpg

Opublikowano

Prawidłowa podłogówka grzeje tak:

Woda ma temp taką jak jest wyliczona przez automatykę kotła, ew wprowadzasz dodatkowe poprawki ( korekty) i jest regulowana wg krzywej pogodowej za pomocą zaw 3-d z siłownikiem, sterowanym z kotła.

Krzywą tak dobierasz aby temp w pomieszczeniach była na tym samym poziomie.

Oczywiście musisz mieć projekt takiej instalacji - długości pętli, przepływy i wtedy robisz tylko nastawy wg projektu + lekka korekta i to wszystko.

A w tym przypadku brak komunikacji kotła z regulacją, którą z resztą robisz ręcznie.

Kolejna instalacja zrobiona tak jak do kotła na węgiel.

Opublikowano
30 minut temu, sambor napisał:

Prawidłowa podłogówka grzeje tak:

Woda ma temp taką jak jest wyliczona przez automatykę kotła, ew wprowadzasz dodatkowe poprawki ( korekty) i jest regulowana wg krzywej pogodowej za pomocą zaw 3-d z siłownikiem, sterowanym z kotła.

Krzywą tak dobierasz aby temp w pomieszczeniach była na tym samym poziomie.

Oczywiście musisz mieć projekt takiej instalacji - długości pętli, przepływy i wtedy robisz tylko nastawy wg projektu + lekka korekta i to wszystko.

A w tym przypadku brak komunikacji kotła z regulacją, którą z resztą robisz ręcznie.

Kolejna instalacja zrobiona tak jak do kotła na węgiel.

Dziękuję za obszerną odpowiedź :)

Czyli rozumiem, że aktualnie jedyne co daje aktualna konfiguracja, to to, że powyżej pewnej temperatury na zewnątrz kocioł w ogóle się nie załącza, natomiast regulacja temperatury na kotle niewiele tak na prawdę daje w kontekście temperatury w pomieszczeniach?

Czy problematyczne i jak kosztowne będzie rozbudowanie tej instalacji o sterowanie o jakim wspominasz?

Opublikowano
4 minuty temu, sambor napisał:

Nie wiem czy taki układ można do tego kotła dostawić, nie znam tego modelu.

No rozumiem. W takim razie może uda mi się zdobyć telefon do osoby, która konfigurowała tę instalację z czujnikiem pogodowym.

A myślisz, że dołożenie głowic z regulacją temperatur w zakresach godzinowych do grzejników ma sens? Chodzi mi o to, że np. mam 2 pokoje w których przez większość dnia spokojnie może być temperatura na poziomie 19 stopni, ale od godziny powiedzmy 18 do 23 chciałbym, żeby w nich było 21 stopni.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.