adik10-20 Opublikowano 8 Października 2019 #1 Opublikowano 8 Października 2019 Witam Potrzebuje pomocy Mam dziś problem z piecem Jest to pierwszy sezon kiedy go używam Więc pierwsze ustawienia Jestem lajkiem jeśli chodzi o dobór ustawień. Jeśli chodzi o dane Wartość nadana 54stopnie (histeraza 4stopnie) Bojlee 44 (histeraza 3) Praca): Podawanie 15 sekund Przerwa 45 sekund Dmuchawa 40 % Podtrzymanie ognia Podawanie co 25minut Podaję 20 sekund Dmuchawa moc 44% Przedmuch na 10 sekund co 2 minuty
CIHYMUR Opublikowano 8 Października 2019 #2 Opublikowano 8 Października 2019 Uzupełnij profil co ogrzewasz i jakiej mocy kocioł ,z jakim sterownikiem. A nastawy masz za mocne. Mile widziane fotki instalacji,będzie łatwiej. Nawet zdjęcia popiołu. Jakie masz w tej chwili.
adik10-20 Opublikowano 9 Października 2019 Autor #3 Opublikowano 9 Października 2019 https://zapodaj.net/e4e09f71f4730.jpg.html https://zapodaj.net/676f55535fedc.jpg.html Parametry pracy Podawanie 15 sekund przerwa 70sekund Nadmuch 40 Parametry na podtrzymaniu Czas podawania 20 sekund Przerwa 25 minut Nadmuch 40% przedmuch 10 sekund co 2 minuty Przez całą noc od wczoraj od 19 pełny popielnik popiolu Lepsze zdjęcia i film mogę podesłać koło 19 wieczorem
adik10-20 Opublikowano 9 Października 2019 Autor #4 Opublikowano 9 Października 2019 https://zapodaj.net/a2473947b09a5.jpg.htmlhttps://zapodaj.net/705fe39b7a41b.jpg.html https://zapodaj.net/a2473947b09a5.jpg.html
CIHYMUR Opublikowano 9 Października 2019 #5 Opublikowano 9 Października 2019 Witam. W temacie napisałeś że masz problem z uzyskaniem temperatury. Mój sterownik jest podobny i pierwszy parametr w pidzie to przerwa(pauza) Przejdź na PID i ustaw tak: 24 -pauza (przerwa w podawaniu). 6 - podawanie 16% -dmuchawa (Końcówki płomienia nie mogą być czarne)Koryguj na bieżąco wzwyż.Jeśli to WPa 06. Spróbuj takich ustawień . Może się uda ale temperaturę bym na twoim miejscu ustawił na kotle 65-72*C. W tych widełkach niech pracuje. Już masz czarno w kotle. Masz ochronę powrotu? Jak sterujesz temperaturą w pomieszczeniach? Jeśli się okaże że za mało wiatru to ustaw 35%
adik10-20 Opublikowano 9 Października 2019 Autor #6 Opublikowano 9 Października 2019 Ja, PID wyłączony Pracuje na ręcznym Bo PID działa w pełni automatycznie i musze mieć wtedy jakiś czujnik w kominie tak powiedzieli sprzedawcy Temperatura w pomieszczeniach nie steruję w żaden sposób, mam zawór czworodrogowy Temperaturę na kotle mam ustawiona 53 stopnie A na bojler 44
CIHYMUR Opublikowano 9 Października 2019 #7 Opublikowano 9 Października 2019 Wszystko rozumiem ,tylko na kotle ustaw minimum 65 stopni. A zaworem 4-D ustaw na grzejniki jakieś 40-55 stopni .Zależy od potrzeby. Tym właśnie zaworem(+pogodówka) sterujesz temperaturą w pomieszczeniach, dobrze by było jakbyś miał głowice termostatyczne założone na grzejnikach, wtedy dublujesz sterowanie ale w sposób który tobie pasuje. Tzn. W sypialni głowice ustawiasz np na 3 i masz 21 stopni, a w łazience ustawiasz na 4 lub więcej według upodobań. Wtedy jest sterowanie i wygoda. Tak powinno być to wykonane. 1) Kocioł i spalanie to inna temperatura, mały obieg,ustaw przynajmniej 65stopni. A właściwie to kocioł powinien mieć taką temperaturę żeby jego powrót był najlepiej 55 stopni C. To jest dla dobra twojego kotła,żeby długo Ci posłużył. Nie lekceważ tego. 2)Bojler i osobna pompa do niego, bo rozumiem że tak masz poprawnie wykonaną instalacje ustawiasz na twoje upodobanie 44 stopnie . 3) Na grzejniki jak będą mrozy puścisz wodę o temperaturze nawet 60 stopni C. Teraz przy takiej pogodzie oczywiście mniej może być . U mnie w tej chwili leci 46*C na grzejniki.Nie mam podłogówki. Włącz ten PID i sprawdź . Ps . Ile masz pomp w instalacji?
adik10-20 Opublikowano 9 Października 2019 Autor #8 Opublikowano 9 Października 2019 Ale włączając PID nie mogę zmianiac ustawienia i on działa już samoczynnie A jak ustawić zawór 4D Raz go trochę przrkrexikem to wyłączyła się pompka Chyba że jest źle zamontowany.
CIHYMUR Opublikowano 10 Października 2019 #9 Opublikowano 10 Października 2019 Sprawdzałeś(wprowadziłeś do sterownika) ustawienia które napisałem powyżej? Nie odpowiedziałeś na postawione pytanie. Wklej fotkę jakim węglem palisz(zdjęcie węgla i worka) . Do potencjału podajnika dojdziemy później. Kocioł dochodzi do zadanej temperatury? Jaką masz temperaturę w domu? Nowy dom ? Czy stary kupiony razem z kotłem?
adik10-20 Opublikowano 10 Października 2019 Autor #10 Opublikowano 10 Października 2019 bie nie dodałem, zrobie to dziś wieczorem ale jesli je wprowadze i włącze PID to te ustawienia tak nic nie wniosą ponieważ piec zacznie pracować w automacie i sam sobie zacznie przeliczac jak i kiedy ma podac wegiel oraz jak ma dmuchać. Ale ponoć musi byc chyba czujnik spalin zamontowany.
adik10-20 Opublikowano 10 Października 2019 Autor #11 Opublikowano 10 Października 2019 WIec PID nie moze prawidlowo działać
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.