Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jak ustawić

Tom36

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Posiadam piec Vaillant ecotec pro, do tego sterownik calormatic 350. Mam pytanie jak ustawić piec zeby grzał bez przerwy, by nie było efektu zimnych kaloryferów, czy w ogóle jest taka możliwość?

Opublikowano

( Piec turbo zwykły z zamknięta komorą, dom 150 m2 poniemiecki nie ocieplony, kaloryfery  ) ja mam tak - włączony piec non-stop, sterownik pokojowy ( w moim wypadku zwykły euroster ) włączony na wysoką temperaturę 24/h ( chyba 23 stopnie ), na kaloryferach mam głowice termostatyczne - i 2 kaloryfery które nie maja zaworów - w przedpokoju taki maleńki i w łazience żeberkowy - oba są otwarte żeby woda chodziła na wypadek gdyby wszystkie głowice pozamykały się. 

Efekt - w domu ciepło, stabilna temperatura ale zużycie gazu duże ponad 12-15 m3 gazu na dobę 

w tym roku założyłem nowe głowice sterowane Bluetooth Danfosa - i juz ustawiam na noc i praca  18 a na dzień 20,5 ( 21 ) zobaczymy jak to będzie działać.

Problemem dla mnie jest ciągle jaką ustawić temperaturę na piecu bo nie mam pogodówki a wiadomo chodzi o ekonomie. Obecnie chyba mam 48 stopni...

Opublikowano
9 minut temu, dream4you napisał:

Obecnie chyba mam 48 stopni..

Coś dużo zważywszy na to, że na zewnątrz jest ciepło. Pewnie grzejniki masz za małe, no i nie ocieplony ale to już wiesz.

Opublikowano

no właśnie, muszę po testować na 40 - niżej nie zejdę bo to nie kondensat i generalnie 10 letnia już produkcja, 

zawsze mnie zastanawiało czy dać 40-45 stopni i pewnie termostaty pootwierają się i nie będą się domykać, praca palnika zdecydowanie dłuższa jak ni non stop - jakie zużycie 

a dać 60 - szybkie nagrzanie ( przegrzanie ) pokoi i termostaty się pozamykają - wówczas piec powinien wyłączyć szybciej palnik 

co będzie bardziej ekonomiczne ? 

Opublikowano
1 godzinę temu, dream4you napisał:

dać 40-45 stopni i pewnie termostaty pootwierają się i nie będą się domykać

Lepiej niższa temp.z mniejszą mocą palnika i dłużej grzać. Tak jak z samochodem, ekonomiczniej jest jechać stałą prędkością niż przyspieszać i hamować.

Opublikowano

Zrób sobie w Excelu "krzywą grzewczą" i ustawiaj podług niej... :-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.