Tom36 Opublikowano 7 Października 2019 #1 Opublikowano 7 Października 2019 Witam. Posiadam piec Vaillant ecotec pro, do tego sterownik calormatic 350. Mam pytanie jak ustawić piec zeby grzał bez przerwy, by nie było efektu zimnych kaloryferów, czy w ogóle jest taka możliwość?
dream4you Opublikowano 7 Października 2019 #2 Opublikowano 7 Października 2019 ( Piec turbo zwykły z zamknięta komorą, dom 150 m2 poniemiecki nie ocieplony, kaloryfery ) ja mam tak - włączony piec non-stop, sterownik pokojowy ( w moim wypadku zwykły euroster ) włączony na wysoką temperaturę 24/h ( chyba 23 stopnie ), na kaloryferach mam głowice termostatyczne - i 2 kaloryfery które nie maja zaworów - w przedpokoju taki maleńki i w łazience żeberkowy - oba są otwarte żeby woda chodziła na wypadek gdyby wszystkie głowice pozamykały się. Efekt - w domu ciepło, stabilna temperatura ale zużycie gazu duże ponad 12-15 m3 gazu na dobę w tym roku założyłem nowe głowice sterowane Bluetooth Danfosa - i juz ustawiam na noc i praca 18 a na dzień 20,5 ( 21 ) zobaczymy jak to będzie działać. Problemem dla mnie jest ciągle jaką ustawić temperaturę na piecu bo nie mam pogodówki a wiadomo chodzi o ekonomie. Obecnie chyba mam 48 stopni...
Ksieciunio Opublikowano 7 Października 2019 #3 Opublikowano 7 Października 2019 9 minut temu, dream4you napisał: Obecnie chyba mam 48 stopni.. Coś dużo zważywszy na to, że na zewnątrz jest ciepło. Pewnie grzejniki masz za małe, no i nie ocieplony ale to już wiesz.
dream4you Opublikowano 7 Października 2019 #4 Opublikowano 7 Października 2019 no właśnie, muszę po testować na 40 - niżej nie zejdę bo to nie kondensat i generalnie 10 letnia już produkcja, zawsze mnie zastanawiało czy dać 40-45 stopni i pewnie termostaty pootwierają się i nie będą się domykać, praca palnika zdecydowanie dłuższa jak ni non stop - jakie zużycie a dać 60 - szybkie nagrzanie ( przegrzanie ) pokoi i termostaty się pozamykają - wówczas piec powinien wyłączyć szybciej palnik co będzie bardziej ekonomiczne ?
Ksieciunio Opublikowano 7 Października 2019 #5 Opublikowano 7 Października 2019 1 godzinę temu, dream4you napisał: dać 40-45 stopni i pewnie termostaty pootwierają się i nie będą się domykać Lepiej niższa temp.z mniejszą mocą palnika i dłużej grzać. Tak jak z samochodem, ekonomiczniej jest jechać stałą prędkością niż przyspieszać i hamować.
gbbsoft Opublikowano 7 Października 2019 #6 Opublikowano 7 Października 2019 Zrób sobie w Excelu "krzywą grzewczą" i ustawiaj podług niej... :-)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.