Gość Opublikowano 22 Września 2019 #1 Opublikowano 22 Września 2019 No właśnie. Co zrobić by kociołek nie wychładzał bojlera i jednocześne zachować pracę grawitacyjną? Niestety zrobić coś trzeba bo jednak przy przepalaniu sporo opału idzie na marne na dogrzanie bojlera,który to rano jest mocno wychłodzony. Zaznaczyłem kierunek wychładzania/cofania ciepła.
Gość Digitrax Opublikowano 22 Września 2019 #2 Opublikowano 22 Września 2019 Na zasilaniu zbiornika CWU zainstalować zawór zwrotny.
Zbyszko125 Opublikowano 22 Września 2019 #3 Opublikowano 22 Września 2019 Na zasilaniu zbiornika CWU zainstalować zawór zwrotny.Przy obiegu wymuszonym tak, ale przy grawitacji? Przy grawitacji zazwyczaj podloczenie CWU się syfonowałoWysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
Gość Digitrax Opublikowano 22 Września 2019 #4 Opublikowano 22 Września 2019 Zawór zwrotny klapowy. Grawitacja zadziała a cofki nie będzie.
Gość Opublikowano 22 Września 2019 #5 Opublikowano 22 Września 2019 1 minutę temu, Digitrax napisał: Zawór zwrotny klapowy To chyba nie zadziała bo rury są prowadzone z lekkim spadkiem w kierunku bojlera,ale zawór klapowy sprawdza się na obejściu pompy bo tak mam zrobione w razie awarii.
Gość Digitrax Opublikowano 22 Września 2019 #6 Opublikowano 22 Września 2019 Zawór zwrotny klapowy nie służy jedynie jako bypass pompy. Jest jeden warunek jego poprawnej instalacji. Musi być w poziomie aby klapka się domykała.
Gość Opublikowano 22 Września 2019 #7 Opublikowano 22 Września 2019 Tak,wiem. Dlatego piszę,że raczej się nie sprawdzi bo rura jest prowadzona z lekkim spadkiem w kierunku bojlera,więc zawór byłby lekko otwarty.
Gość Digitrax Opublikowano 22 Września 2019 #8 Opublikowano 22 Września 2019 Palnik w dłoń i poprawić tak jak winno być.
Gość Opublikowano 22 Września 2019 #9 Opublikowano 22 Września 2019 Ej no,przecież dostałem takie rady,że przy grawitacji rury powinny być prowadzone ze spadkiem/wzniosem. Teraz tego nie zmienię bo wszystko jest już połączone i pochowane w ścianach. Ok,już mam plan jak to wykonać. Na zasileniu bojlera mam wstawiony trójnik-góra odpowietrznik-bok zasilenie,śrubunek-dół bojler. Wystarczy,że przekręcę trójnik o 90° i tam wstawię zawór klapowy a potem śrubunek z zaworem kulowym,następnie dolutuję lub skrócę rurę zasilającą w zależności czy obrót wykonam w prawo czy w lewo. Bojler jest w miarę wypoziomowany,ale jeżeli trafi się lekki spadek to grawitacja poradzi sobie z otwarciem zaworu?
gmaj22 Opublikowano 22 Września 2019 #10 Opublikowano 22 Września 2019 Godzinę temu, Jamjestcichy napisał: Godzinę temu, Digitrax napisał: Zawór zwrotny klapowy nie służy jedynie jako bypass pompy. Jest jeden warunek jego poprawnej instalacji. Musi być w poziomie aby klapka się domykała. Lub pionowo z kierunkiem przepływu w górę :)
Gość Opublikowano 22 Września 2019 #11 Opublikowano 22 Września 2019 3 godziny temu, gmaj22 napisał: Lub pionowo z kierunkiem przepływu w górę :) Wiem,wiem tyle,że u mnie tak się nie da.Jedynie w poziomie mogę go zamontować.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.