Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kocioł wychładza bojler

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No właśnie.

Co zrobić by kociołek nie wychładzał bojlera i jednocześne zachować pracę grawitacyjną?

Niestety zrobić coś trzeba bo jednak przy przepalaniu sporo opału idzie na marne na dogrzanie bojlera,który to rano jest mocno wychłodzony.

Zaznaczyłem kierunek wychładzania/cofania ciepła.

20190922_105101.jpg

Opublikowano

Na zasilaniu zbiornika CWU zainstalować zawór zwrotny.

Opublikowano
Na zasilaniu zbiornika CWU zainstalować zawór zwrotny.
Przy obiegu wymuszonym tak, ale przy grawitacji? Przy grawitacji zazwyczaj podloczenie CWU się syfonowało

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Zawór zwrotny klapowy.

Grawitacja zadziała a cofki nie będzie.

Opublikowano
1 minutę temu, Digitrax napisał:

Zawór zwrotny klapowy

To chyba nie zadziała bo rury są prowadzone z lekkim spadkiem w kierunku bojlera,ale zawór klapowy sprawdza się na obejściu pompy bo tak mam zrobione w razie awarii.

Opublikowano

Zawór zwrotny klapowy nie służy jedynie jako bypass pompy. Jest jeden warunek jego poprawnej instalacji. Musi być w poziomie aby klapka się domykała.

Opublikowano

Tak,wiem.

Dlatego piszę,że raczej się nie sprawdzi bo rura jest prowadzona z lekkim spadkiem w kierunku bojlera,więc zawór byłby lekko otwarty.

Opublikowano

Ej no,przecież dostałem takie rady,że przy grawitacji rury powinny być prowadzone ze spadkiem/wzniosem.

Teraz tego nie zmienię bo wszystko jest już połączone i pochowane w ścianach.

Ok,już mam plan jak to wykonać.

Na zasileniu bojlera mam wstawiony trójnik-góra odpowietrznik-bok zasilenie,śrubunek-dół bojler.

Wystarczy,że przekręcę trójnik o 90° i tam wstawię zawór klapowy a potem śrubunek z zaworem kulowym,następnie dolutuję lub skrócę rurę zasilającą w zależności czy obrót wykonam w prawo czy w lewo.

Bojler jest w miarę wypoziomowany,ale jeżeli trafi się lekki spadek to grawitacja poradzi sobie z otwarciem zaworu?

Opublikowano
Godzinę temu, Jamjestcichy napisał:

Godzinę temu, Digitrax napisał:

Zawór zwrotny klapowy nie służy jedynie jako bypass pompy. Jest jeden warunek jego poprawnej instalacji. Musi być w poziomie aby klapka się domykała.

Lub pionowo z kierunkiem przepływu w górę :)

Opublikowano
3 godziny temu, gmaj22 napisał:

Lub pionowo z kierunkiem przepływu w górę :)

Wiem,wiem tyle,że u mnie tak się nie da.Jedynie w poziomie mogę go zamontować.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.