maxol82 Opublikowano 16 Września 2019 #1 Opublikowano 16 Września 2019 Dobry wieczór. Mam problem z rozpalaniem w piecu defro delta ze sterownikiem defro opti 047.Otóż jest to kocioł górnego spalania.,wszystko wykonuję zgodnie z instukcjami dotyczącymi palenia od góry zasypu.Piec po rozpaleniu ładnie łapie temperaturę .Problemy zaczynają się po automatycznym załączeniu pompy CO przy 40 stopniach,temperatura spada do 35 stopni to jeszcze rozumiem zimna woda z obiegu wychladza piec. Po krótkim czasie znowu dobija do 40 załącza sie pompa CO i jest to samo kolejny spadek tyle że o dwa stopnie.Za trzecim razem temperatura już wzrast powyżej 40 stopni,dobija do 42 stopni i nie może przebić tej granicy przez kilka minut.Piec w tym momencie przechodzi w tryb automatycznego wygaszania,przestaje działać wiatrak.To już moje czwarte rozpalenie i za każdym razem dzieje się to samo.Nie posiadam zaworu trzy i czterodroznego,hydraulik powiedział że nie jest potrzebny.Ustawienia w sterowniku sprawdzałem juz na wszystkie możliwe sposoby,nic nie pomaga.Bardzo bym prosił o pomoc.Z góry dziękuje.
mkaczko Opublikowano 16 Września 2019 #2 Opublikowano 16 Września 2019 Wrzuc jakies fotkiSpojrzalem instrukcji defro opti ale nie widze nic o wygaazaniuA jak temp ustawilesNie masz wlaczonego trybu letniegoWysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka
maxol82 Opublikowano 16 Września 2019 Autor #3 Opublikowano 16 Września 2019 Temperatura zadana 60 stopni,piec nie jest w trybie letnim.Nie mam zielonego pojęcia czemu się tak dzieje.Dziękuję za odpowiedź.
mkaczko Opublikowano 17 Września 2019 #4 Opublikowano 17 Września 2019 Sprawdz czy masz jakis parametr ktor odpowiada za brak zmiany temperaturyU mnie w sterowniki jezt opcja sprawdz czy zgaslo musialem ja wylaczyc bo mi wygaszalo kociol z powodu braku zmiany temperatury przez czas okreslony w sterownikuWysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka
marcus312 Opublikowano 17 Września 2019 #5 Opublikowano 17 Września 2019 9 godzin temu, maxol82 napisał: Nie mam zielonego pojęcia czemu się tak dzieje. Prawdopodobnie kocioł nie potrafi uzyskać zadanej temperatury 60 st przez określony czas który jest ustawiony w sterowniku i przechodzi w tryb wygaszania.Nastaw załączenie pompy obiegowej na wyższą temperaturę np 58 st albo nawet 60 st .
maxol82 Opublikowano 17 Września 2019 Autor #6 Opublikowano 17 Września 2019 1 godzinę temu, mkaczko napisał: Sprawdz czy masz jakis parametr ktor odpowiada za brak zmiany temperatury U mnie w sterowniki jezt opcja sprawdz czy zgaslo musialem ja wylaczyc bo mi wygaszalo kociol z powodu braku zmiany temperatury przez czas okreslony w sterowniku Wysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka Nie ma żadnego parametru lub też może źle rozumiem znaczenie niektorych parametrów. Myślałem o zmianie histerezy pieca teraz 2 stopnie.Dodam jeszcze że w trakcie wygaszania pierwszym razem wylaczalem piec i robiłem ponowny rozruch i niby temperatura szła w góre ale bardzo powoli.
maxol82 Opublikowano 17 Września 2019 Autor #7 Opublikowano 17 Września 2019 3 minuty temu, marcus312 napisał: Prawdopodobnie kocioł nie potrafi uzyskać zadanej temperatury 60 st przez określony czas który jest ustawiony w sterowniku i przechodzi w tryb wygaszania.Nastaw załączenie pompy obiegowej na wyższą temperaturę np 58 st albo nawet 60 st . Przy następnej próbie rozpalenia tak zrobię.Czy brak zaworu czterodroznego może miec jakis wplyw na zaistniałą sytuacje.
mkaczko Opublikowano 17 Września 2019 #8 Opublikowano 17 Września 2019 Strona 17 instrukcjiSprawdz parametr serwisowyTemp. I czas wygaszaniahttp://cloud.tapatalk.com/s/5d80a078b91f3/INSTRUKCJA_OBSLUGI_DEFRO_OPTI_DLA_WWW.STEROWNIKITECH.PL.pdfWysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka
maxol82 Opublikowano 17 Września 2019 Autor #9 Opublikowano 17 Września 2019 Bardzo dziekuje za poradę.Postaram się sprawdzić ten parametr.
Gość witek1234 Opublikowano 17 Września 2019 #10 Opublikowano 17 Września 2019 Jak masz ochotę to podaj wszystkie parametry ustawień. Jak nie masz chęci zrób jak radzą koledzy i podnieś temp. włączania pompy . Ewentualnie podnieś minimalną temperaturę wody np. do 50 st.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.