Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Instalacja po dodaniu kotła.

khann

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, Poczytałem forum i widzę u siebie coraz więcej błędów w instalacji. Po kolei: miałem prostą instalkę w domu z poddaszem ok 220m2 (r. budowy 2007/izo 100mm styropian wełna na dachu 150mm) z zasilaniem kocioł gazowy Vailant 24 kW 1 obieg, zbiornik 300l CWU. Odbiory to grzejniki (policzone do pow. i ocieplenia) buderus stalowe płytowe z termostat. Zasilane poprzez rozdzielacze na piętrze i parterze. Rury miedź do rozdzielczy dalej pexalpex. Działa ok na gazie. Potem przyszedł pomysł dodania pieca na drewno z myślą o dostawianiu go do pelletu kiedyś.Majster mi dorzucił piec w układzie otwartym z nacz wzbiorczym, bufor 1m3, pompy zasilania i przyłącze do CWU (były 2 wężownice) i CO przez zawór zwrotny. Dodatkowo nacz przeponowe na buforze 35l. Pompa na wylocie do CO z bufora. Na drewnie ok - ładownie 3h potem tylko korzystanie z ciepła. Po zmianie w ub roku na pellet (dzięki Wam też zmodernizowana komora spalania) niestety efektywność siadła całkiem(palnik Kipi roto z automatyką + ster bufora). Ładownie trwa długo (energia wiadomo) i o ile CWU się nagrzeje to ładownie bufora to czasss . Wyczytałem że moim błędem jest (1) brak mieszania powrotu i (2) zasilanie bezpośredniego z kotła. Tylko przy otwartym układzie nie da się ich połączyć (trzeb zmienić). No i odcięcie gazu (nie chcę rezygnować na razie)  też musi być (chyba!) bardziej 'inteligentne ' niż zawór zwrotny.  Na schemacie pominąłem zawory i przepraszam za jakość oznaczeń:) Chcę to zlecić komuś  sprytnemu ale muszę wiedzieć w którą stronę iść.  Bo majster od pieca na pellet nie widzi problemu....heh nie on płaci za rachunki :) Podpowiecie co można by zadziałać?

instal co.jpg

Opublikowano

Wg mnie schemat jest prawie OK, brak tylko zaw 3-D na wyjściu bufora aby podawać z niego niższą temp na grzejniki.

Dodatkowo może być za małe naczynie przeponowe od bufora - ale to trzeba przeliczyć.

Ponadto na zasilaniu CO z kotła gazowego też musi być zaw zwrotny

PS 

Do jakich temp grzejesz pelletem bufor?

Opublikowano

>Do jakich temp grzejesz pelletem bufor?

ok 60-70st C góra bufora

Opublikowano

No tak ale mieszanie a wylocie też powinno pomóc....bo myślałem żeby połączyć bufor ale nie wężownicą tylko bezpośrednio z kotła i instalacją CO. Nie byłoby czekania na ładowanie bufora...ale tu tez problem bo zamykamy całą instalację w 1 obiegu.   

Opublikowano

No jak to zwykły Galmet na drewno i węgiel pewnie nie - tez mi się nie podoba układ zamknięty nie ma prądu i problem mega może być...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.