salieri123 Opublikowano 14 Września 2019 #1 Opublikowano 14 Września 2019 Witam. Posiadam piec na ekogroszek ulokowany w kotłowni poza domem. Odległość dzieląca kotłownie z domkiem to 4 metry. Chciałem dowiedzieć się czy jest możliwość założenia obejścia pompki wraz z zaworem różnicowym.?? ' ,,(Ogrzewanie grawitacyjne stosuje się w budynkach, w których pozioma odległość od źródła ciepła do najdalszego pionu nie przekracza 25 m, a różnica wysokości pomiędzy źródłem ciepła i najniżej położonym grzejnikiem wynosi co najmniej 2 m.)" Co w przypadku awarii pompki bądź zaniku energii elektrycznej czy kocioł mi się zagotuje.?? Podkreślam że jestem laikiem w sprawach związanych z ogrzewaniem. Proszę o odpowiedź.
sambor Opublikowano 14 Września 2019 #2 Opublikowano 14 Września 2019 Nie ma przeciwwskazań, jak będzie potrzeba i będą odpowiednio małe opory hydrauliczne instalacji to grawitacja zadziała. Ale przy kotle na ekogroszek to nie ma sensu.
salieri123 Opublikowano 14 Września 2019 Autor #4 Opublikowano 14 Września 2019 Odnosząc się do drugiej cześci pytania co w przypadku awarii pompki?? Czy woda w piecu nie zagotuje się??
sambor Opublikowano 14 Września 2019 #5 Opublikowano 14 Września 2019 Kocioł ma automatykę z ograniczeniem temperaturowym, więc sterownik powinien przestać podawać paliwo i gdzie tu gotowanie? Ponadto im wyższa temp na kotle tym łatwiej o obieg grawitacyjny. Wg mnie gotowanie wody w kotle z podajnikiem to fikcja. Ja się z tym nie spotkałem, chyba że na ruszcie awaryjnym rozpalisz duży ogień.
salieri123 Opublikowano 19 Września 2019 Autor #6 Opublikowano 19 Września 2019 Dziękuje za odpowiedź. Rozmawiałem z instalatorem twierdzi,że zawór różnicowy z obejściem pompki w moim przypadku jest niepotrzebny, gdyż przy awarii pompki woda sama w jakimś stopniu będzie krążyć grawitacyjnie czy możesz odnieść się jeszcze do tego i zamknąć post??
sambor Opublikowano 19 Września 2019 #7 Opublikowano 19 Września 2019 Instalatorowi wierzysz a nam nie? Woda oczywiście będzie krążyć grawitacyjnie, tylko do pracy grawitacyjnej są potrzebne grube rury i wys temp na kotle. Np przy 50C na kotle to nie ruszy, podobnie przy 60C. Dopiero 70C na kotle ruszy obieg na grawitacji.
salieri123 Opublikowano 20 Września 2019 Autor #8 Opublikowano 20 Września 2019 Średnica rur wychodzących z kotła i idących pod ziemią do domu to 32x4.4 rury pex tam rury te łączą się ze starymi metalowymi o wiele większymi. Czy taka średnica oraz fakt ze rury idą ziemia wystarczy do grawitacji ?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.