raczek83 Opublikowano 14 Września 2019 #1 Opublikowano 14 Września 2019 Witam wszystkich ,chciałbym zamontować wentylator ,tylko mam problem jaki wentylator wybrać .Wysokość w łazience 210 cm , całość ,i jak staje do brodzika to ot mojej głowy do wentylatora jest około 30 cm .Myślałem kupić wentylator 24 wolt lub 12 wolt .Dołączam obrazek ,jak to wygląda.
raczek83 Opublikowano 14 Września 2019 Autor #2 Opublikowano 14 Września 2019 Słyszałem że 230 wolt coś trochę niebezpiecznie montować , przepisy bhp itd i za nisko .Proszę o pomoc .
Andrzej_M_ Opublikowano 15 Września 2019 #3 Opublikowano 15 Września 2019 Sprzęt i osprzęt zainstalowany w strefie bezpieczeństwa "strefa 0" powinien mieć stopień ochrony nie mniejszy niż IPX7. ps.@raczek83 nie lepiej pomyśleć o prawidłowo działającej wentylacji 24h na dobę ?.
raczek83 Opublikowano 15 Września 2019 Autor #4 Opublikowano 15 Września 2019 A czy może powstać tzw łuk i porazić prądem .?
Andrzej_M_ Opublikowano 15 Września 2019 #5 Opublikowano 15 Września 2019 Oczywiście energia termiczna łuku elektrycznego może uszkodzić części ciała (najczęściej te nieosłonięte). Przy prawidłowo wykonanej i konserwowanej instalacji elektrycznej w mieszkaniu czy też domu jednorodzinnym, powstanie łuku elektrycznego przy zwarciu w urządzeniu elektrycznym jest praktycznie niemożliwe. Natomiast porażenie prądem elektrycznym (znaczny przepływ prądu przez organizm) jest możliwe.
raczek83 Opublikowano 15 Września 2019 Autor #6 Opublikowano 15 Września 2019 13 godzin temu, Andrzej_M_ napisał: Sprzęt i osprzęt zainstalowany w strefie bezpieczeństwa "strefa 0" powinien mieć stopień ochrony nie mniejszy niż IPX7. ps.@raczek83 nie lepiej pomyśleć o prawidłowo działającej wentylacji 24h na dobę ?. Tylko to nie jest dom tylko mam mieszkanie ,także było by trochę ciężko
Andrzej_M_ Opublikowano 15 Września 2019 #7 Opublikowano 15 Września 2019 Z tego co wiem, to nie można wentylacji mechanicznej samowolnie montować w budynkach wielorodzinnych.
PioBin Opublikowano 16 Września 2019 #8 Opublikowano 16 Września 2019 Być może jest to możliwe (oczywiście nie na własna rękę), ale pod pewnymi warunkami, tj. oddzielne kanały wentylacyjne. W budynkach wielorodzinnych najczęściej są zbiorcze pionowe kanały wentylacji i to wyklucza podłączanie wentylatorów. Takie coś kiedyś usłyszałem od kominiarza podczas corocznego przeglądu. Wentylatorek musialem usunąć.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.