Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wybór kotła - 12kW czy 14kW?? biawar, stalmark?

arczi3333

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wiem, że jest 5 miliardów tematów, ale każdy inny.

Dom bryła po obrysie budynku pow. 155m2, z czego uzytkowa to 99m2+garaż w bryle budynku. Beton komórkowy, ocieplenie będzie styropian 15, okna 3 szyby.

W obliczeniach na cieplowlasciwe.pl wychodzi 7,7kW + 4,4 na cwu (4 osoby, zbiornik na wode klasyczny bojler 200l bo to darowizna od tesciow :P ).

Nie wymagam wodotrysków, nie chce tylko żeby połowa szła w komin, jak to miałem kiedyś przy zwykłym śmieciuchu na wsi.

Ogrzewanie całość podłogówka  + drabinka łazienka i jeden grzejnik w garażu. Styro 15cm, strych nieużytkowy, zamknięte wełna 20cm na stropie.

Proponują mi w pobliskiej hurtowni:

Stalmark Eko Silver - 14kW

SAS Bio Spark - 12kW

SAS Bio Efekt - 14kW

Dodam, że lubię ciepło w domu a nawet gorąco czyli te jakies 25stopni w pokoju. W przyszłości liczę na jakieś gminne solary/fotowoltaikę.

W lecie nie muszę mieć stale gorącej wody - jedynie na wieczór żeby była ciepła jak podpale w piecu.

Cena - ok 12-13tyś. Najlepiej jak najmniej obsługowy z dosyć prostą konfiguracją. Chociaż lewy nie jestem, wyczyścić coś raz na jakiś czas nie stanowi absolutnie żadnego problemu.

Najbardziej podoba mi się Stalmark - 11 400zł, ale ma dość duża moc. Wprawdzie zakres mocy na tabelkach to 4kW do 14kW, ale czy to działa?

Czytałem jeszcze o Biawar Pellux Compact - warto dopłacic?

Wiem, że są inne źródła ciepła, lepsze, ale nie mam naraz tyle hajsu wybulić na pompe ciepła albo inne rzeczy. Gazu brak.

Opublikowano

Z w/w bierz Biawara. 

Opublikowano
Godzinę temu, eliks napisał:

Z w/w bierz Biawara. 

Ehh chyba odpadnie ten Biawar :(. Nie ma certyfikatu ECODESIGN, a staram sie o zwrot z programu czyste powietrze.

Stalmark to strasznie duże dziadostwo? te 14kW to dużo za dużo?

Opublikowano

Pewny jesteś ze Biawara nie ma certyfikatu? Kurcze @Visitor1230 mógł coś więcej o tym powiedzieć.

Co do Stalmarka, jakoś niżej masz temat.

Gość Visitor1230
Opublikowano

Pellux Compact ma tylko piata klase. Ja dotacje otrzymalem. Z powiatu. Pellux 100 i 200 maja ecodesign. Ale one sa za mocne w tym przypadku.

Opublikowano

@arczi3333, skoro dostałeś konkretną dotację, to bierz Blackstara 12 kw i po temacie. Im dłużej będziesz się zastanawiał, czytał i kombinował, tym szybciej osiwiejesz

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.