Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Malowanie kotła od środka

tytusmm

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

czyściłem ostatnio kocioł i niestety wraz z sadzą zdrapywałem skorodowane płaty rdzy. Kocioł jest już po dwóch sezonach. (40kW; paliwo głównie miał; podajnik ślimakowy; palnik ardeo)

Pierwotnie płyty wymiennika wewnątrz kotła pomalowane były farbą. Z czasem farba pewnie się wypaliła/skorodowała w kwaśnym środowisku.

Czy zastanawiał się ktoś Was nas możliwością pomalowania farbą ochronną kotła od środka?

Opublikowano

W środku kotła chcesz malować? Zapomnij o tym. Nie pal gów...em tylko dobrym suchym opałem to i rdza Ci nie zdarzy ruszyć kotła

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Gość berthold61
Opublikowano

Ale jak ta rdza znajduje się w dalszej części wymiennika gdzie nie dochodzi już żar to szło by sie pokusić o pomalowanie tego nie lakierem tylko środkiem o nazwie r-stop , to taka prawie woda który ten środek zachodzi w reakcję z rdzą i tworzy trwałą ochronę na lata , podobny środek to brunox ale jest znacznie gorszy od tego pierwszego . lub cały zestaw https://allegro.pl/oferta/r-stop-podklad-epoksydowy-spray-zestaw-6822932902

Opublikowano

Nie jestem przekonany do powłok pod które może wchodzić woda, bo nie ma jak stamtąd odparować. Są lepsze sposoby jak wilgoć przy paleniu to ochrona powrotu przez podniesienie temperatury, jak przy postoju to zamknąć szczelnie kocioł.

Opublikowano

Lub otworzyć drzwiczki. Każdemu sprawdza się co innego.

Blachę przetarł bym olejem silnikowym i po problemie. Nie bawiłbym się w żadne malowanie.

Opublikowano

Myślę, że otworzenie drzwiczek może być wystarczające w większości kotłowni bo zimne i wilgotne kotłownie odchodzą do lamusa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.