Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wybór kotła i co z tym związane.

Damianno

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.

Jestem na etapie wyboru kotła c.o., i niestety nie wiem co wybrać. Mam nadzieję, że pomożecie. Zastanawiam się nad kotłem na pellet lub ekogroszek, skłaniam się ku pelletowi. Nie ukrywam że mój budżet jest ograniczony około 10k , ocieplam właśnie dom. To mi wyszło z kalkulatora, w którym uwzględniłem dodatkowe ocieplenie http://cieplowlasciwie.pl/wynik/5x4u Wynika z tego, że wystarczy mi kocioł o mocy około 10 kW, i znalazłem kilka , proszę o radę który wybrać, ewentualnie coś zaproponujcie.

Jeśli chodzi o pellet to są:

Defro Delta Ekopell 10 kW

Kocioł na pellet Sas BIO COMPACT 10 kW

BIAWAR Pellux Compact 12 kW

Kocioł na pelett Zębiec Agat 10 kW

SZTOKER BIO (wiem że wymaga dobrego paliwa)

I taki budżetowy KATLA 11 kW pellet https://allegro.pl/oferta/kociol-kotly-piece-5-klasa-katla-11-kw-pellet-co-8235528891

Jeśli chodzi o ekogroszek to już chyba wybrałem, ale jestem otwarty na sugestie :)

Sekom SKAMP-PV 13kW ze sterownikiem SPPv2

Instalacja jaką posiadam jest prosta, obieg otwarty, stary kocioł zasypowy, bojler cwu i grzejniki (prawie nowe), brak pomp itp.,dom z początku lat 80. Zamierzam wymienić bojler, dołożyć pompy na cwu i ogrzewanie.

I teraz mam pytanie, w przypadku wyboru kotła na pellet, czy czekają mnie jakieś dodatkowe modernizacje istniejącej instalacji? Np. komin mam wysokości około 7 metrów z cegły, czy wymaga jakiś zmian? Czy wymagany jest zbiornik buforowy do tych kotłów?

Ewentualnie co muszę uwzględnić przy tej modernizacji, aby było wszystko prawidłowo i bezpiecznie. 

Pozdrawiam Damian

Opublikowano

Jak padnie na ekogroszek, to widzę, że sprawa jasna.. skamp pv z sv200n

Co do pelletu

Sztoker bio i palnik w tym jak określasz budżetowym katla są skonstruowane na tej samej zasadzie. Palnik na normalny pellet A1. Ten budżetowy co innego widać na zdjęciu a co innego w opisie. Na fotach tani plum jako ster a opis od drogiej pumy bio. Termotech badał to na pumie oraz cobrze bio . 

Palnik sztoker bio i termotech TT to palniki tzw grawitacyjne. Proste i skuteczne, na stanowisku badawczym zostały zmodyfikowane i dodany został daszek dopalające gazy. Emisyjne na pelecie A1 chodzą bardzo dobrze. Sam w 2017 myślałem o TT do kotła Skamp-pv, puma bio z jakiś czas będzie zastąpiona nowszą cobrą2 bio. Pracownik laboratorium termotech korzysta z takiego zestawu u siebie w domu, palił jakimś tanim pelletem z Ukrainy z jakiejś słomy. Idzie to robić,tyle, że palnik trzeba dość często ręcznie opróżnić że spieku, jest więc tanio ale potrzebny wkład pracy własnej. Na dobrym pelecie A1 zapominasz, że masz kocioł na paliwo stałe.

Opublikowano

Z przedstawionych prze Ciebie ofert kotłów zamykających się w budżecie do 10 tyś zł.

To nr 1 jest kocioł Zębiec Agat.

Opublikowano

Biawar jest tutaj bezkonkurencyjny, nawet jak masz dorzucić parę złotych.

Opublikowano

Czyli przy tym na ekogroszek mam brać kocioł że słabszym palnikiem? A gdybym wziął sv200, to by były jakieś problemy? I te 10 kW mi spokojnie, na ten dom, wystarczy? 

Czyli mogę te piece, na pellet czy ekogroszek zainstalować, bez większych przeróbek instalacji i komina? 

Opublikowano

Kolego na instalacje jakoś tam musisz przerobić. Ja miałem grube, stalowe rury i instalacje działającą na grawitacji. Ciachnąłem piony przy samej pupie i zamknąłem układ bo kocioł tego wymagał. Reszta już sprawa hydraulika co mi kocioł montował. Obowiązkowo zamontowałem wkład z blachy 1.4404 (316l) 1mm o fi 120 (bo akurat mam malutkie wyście spalin 100mm). To wszystko. 

I powiem Ci tak, sprawę węgiel czy pellet musisz dobrze przemyśleć. Oczywiście pellet czystszy i mniej obsługowy ale.... jeśli nie masz w pobliżu peletu w ludzkiej cenie, to kupowanie takiego po 1000zl może być mało komfortowe (chyba że Ci to nie przeszkadza). A jeśli szukasz oszczędności bo nie masz wyboru peletow koło siebie, bierz ekogroszek z sv200.

Gość berthold61
Opublikowano
14 godzin temu, robin60 napisał:

Z przedstawionych prze Ciebie ofert kotłów zamykających się w budżecie do 10 tyś zł.

To nr 1 jest kocioł Zębiec Agat.

To byłbym w stanie poprzeć bo mam ten sam kocioł ale w wersji palnika na ekogroszek i mogę powiedzieć jedno że jest bardzo wydajny ,kociołek 10kw a jego waga to 400kg więc widać że nie ma lipy ,rozbudowany wymiennik do tego stopnia że rurę spalinowa można trzymać paluchami nawet na pełnej mocy więc kominem nie wylatują $$$$ ktoś zaraz powie komin a ja mam stary ceglany komin i od maja zeszłego roku jest suchy , ocieplony dach 30cm wełną chyba to załatwia .

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dziękuję Wam bardzo za odpowiedzi, będę jeszcze pewnie zadawał pytania, ale to już w innym dziale. 

Wybrałem jednak kocioł na ekogroszek Sekom SKAMP-PV 13kW. Czekam na dostawę i montaż. Teraz pozostaje wybrać i kupić węgiel, oraz wszystko dobrze ustawić. 

Pozdrawiam Damian 

Opublikowano

7500 zł i darmowy transport 

Opublikowano

Sterownik SPPv2 już w tej cenie, nie brałem panelu pokojowego

Opublikowano

Dzięki, kupiłem w  P.H.U. JAR BUD Krzysztof Jaros, montaż we własnym zakresie, mam znajomego instalatora. Prawdopodobnie dojdzie nowy zbiornik na cwu 100l dwupłaszczowy, 1 lub 2 pompy (raczej 1 przy tej mojej instalacji) i jakieś inne drobne elementy do poprawki. I czeka mnie naprawa komina.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.