Arktoss Opublikowano 13 Sierpnia 2019 #1 Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Witam serdecznie, W tym roku chciałbym zmodernizować swoją instalację co. Dotychczasowa instalacja nie zawierała ani zaworu 3d ani 4d. I mam dwa pytania zawarte w jednym jaki zawór należy zastosować zgodnie z poprawnością instalacji. I czy byłby ktoś w stanie taki prosty rysunek naszkicować jak powinna wyglądać instalacja dla następujących parametrów: Bojler dwupłaszczowy, Piec z podajnikiem na ekogroszek, pompka co i cwu. Nie ukrywam że zależy mi tylko na tym gdzie umieścić pompki co i cwu i ten zawór albo 4d albo 3d. Za każdą odpowiedź jestem niezmiernie wdzięczny.
sambor Opublikowano 13 Sierpnia 2019 #2 Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Zrób jak na poniższym rys, będzie na pewno dobrze.
Arktoss Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Autor #3 Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Dziękuję bardzo za odpowiedź. Mam pytanie co do schematu czy ta pompa na powrocie jest wymagana?
sambor Opublikowano 13 Sierpnia 2019 #4 Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Albo robisz na grubych rurach - takich jak wyjścia z kotła i takim zaw 4-D albo dajesz cieńsze rury np 1" i dodatkowo pompę. Pompa jest lepsza . Nie podałeś jaka jest moc kotła.
Arktoss Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Autor #5 Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Mam kocioł 20 kW z podajnikiem. Czyli w tym układzie są trzy pompki
sambor Opublikowano 13 Sierpnia 2019 #6 Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Tak 3 pompy i 2 zawory zwrotne, oczywiście zaw 4-D, po za tym przed pompami filtry skośne oraz przed i za zestawem filtr pompa zawory kulowe odcinające.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.