Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wymiana bojlera CWU

swid3r

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam szanowne grono forumowiczów,

W tej chwili mam zainstalowany bojler wiszący Galmet Kombi Neptun (wersja 1) 140l z grzałką elektryczną. Nie jest to produkt z górnej półki, aczkolwiek działa bez zastrzeżeń 6 rok.

Czy jest sens zmiany tego zasobnika na coś lepszego? Np. biawar quattro owe 150.7 lub coś w tym przedziale cenowym (około 3 000zł).

Informacje dodatkowe: Zasobnik musi być wiszący. 5 osób. Koniecznie z grzałka i wężownicą. W okresie zimowym ładowany jest kotłem hef 14kw

Opublikowano

Najlepszy powód to sens ekonomiczny. Czy po zmianie zużyje np mniej energii elektrycznej/opału do zagrzania i utrzymania temperatury?

Na pewno nie ma szans żeby na 2 dzień na wieczór mieć ciepło wodę na tym bojlerze przy przepalaniu. Chociaż nie grzałem go do powiedzmy 70-80stopni.

Opublikowano

Owin stary pianka, welna czy czym tam masz. Mozna nawet folie srebrna pod to podlozyc. Bedzie taniej i tez dobrze.

Opublikowano

Dzisiaj go, że tak powiem "macałem" to obudowa jest chłodna. Muszę sprawdzić przy wyższych temperaturach robi się ciepły.

Opublikowano

Moze nie masz zaworu zwrotnego i sam sie rozladowuje.

Opublikowano

Tak chodzi o zawór zwrotny na obiegi CWU .

Spróbowałbym zaizolować ten domowym sposobem np. wełną mineralną. 140 l na 5 osób to trochę mało żeby na 2 dni starczyło. Jak zaizolujesz i nagrzejesz do 70 to możliwe, choć to zależy od poborów- wanna, prysznic, zmywarka. 

Ja mam np stojący zasobnik izolowany 200l i jak go nagrzeje do 70st to na 6os na 2 dni starcza. Wanny nie ma, jest zmywarka. 

Opublikowano

Dzięki za podpowiedzi. Zwrotny zawór posiadam, ale można sprawdzić czy nie jest uszkodzony. Generalnie mam 2 prysznice. Zmywarka i pralka jest podłączona do wody zimnej. Trzeba modzić :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.