Sławek62 Opublikowano 26 Lipca 2019 #1 Opublikowano 26 Lipca 2019 Witam Jestem w trakcie zakupu kotła z podajnikiem i modernizacji obecnej instalacji. I teraz taki problemik. Kupiłem zawór 4 drożny 5/4 " z siłownikiem firmy HPcontrol w internecie brak danych o jego Kvs. Teoretycznie powinien mieć Kvs 16, czy to możliwe przy tak małym otworze?
PioBin Opublikowano 26 Lipca 2019 #2 Opublikowano 26 Lipca 2019 Zaczerpniete z netu: "Współczynnik Kvs wyraża wielkość przepływu przy całkowicie otwartym zaworze zakładając straty ciśnienia wynoszące 1 bar." Jezeli producent podaje taka wartosc to nalezy przyjac ze tak wlasnie jest.
sambor Opublikowano 26 Lipca 2019 #3 Opublikowano 26 Lipca 2019 25 minut temu, Sławek62 napisał: Teoretycznie powinien mieć Kvs 16, czy to możliwe przy tak małym otworze? Jednostka Kvs jest umowną wartością, przeważnie podawaną dla spadku 1 bar podczas przepływu na danym zaworze. Może w tym przypadku jest określony inny spadek ciśnienia, ale wg mnie te 16m3 to bez problemu przeleci przez ten otwór
PioBin Opublikowano 26 Lipca 2019 #4 Opublikowano 26 Lipca 2019 A moze taki test: Podlacz wode z wodaciagow. Ustaw na reduktorze wejsciowym podczas przeplywu 1bar. Zawor otworz na max. Woda podlewaj ogrodek albo zbieraj do beczki. Odczytaj na wodomierzu (beczce) ile tej wody wyplynelo i w jakim czasie. Pomnoz/podziel i otrzymasz wprost +/- kvs. Czy to zadziala nie wiem - nigdy nie "mierzylem" kvs.
Sławek62 Opublikowano 26 Lipca 2019 Autor #5 Opublikowano 26 Lipca 2019 Dzięki za odpowiedzi, po prostu przy tym zaworze 5/4 mój wygląda jakoś tyci.
sambor Opublikowano 26 Lipca 2019 #6 Opublikowano 26 Lipca 2019 2 godziny temu, PioBin napisał: Ustaw na reduktorze wejsciowym podczas przeplywu 1bar. Przecież zgodnie z definicją Kvs - 1 bar nic nie da - ten 1 bar ma być spadku , czyli musiałby być różnicowy pomiar ciśnienia - przed i za zaworem, a 16 kvs w normalnych warunkach domowych to ma dobry hydrant!- sam licznik ma Kvs ok 2-2,5 a reduktor jeszcze mniej. Ten zawór 4-d może mieć przyłącza np 5/4" a środek od DN20 lub DN25 - robią takie redukcje, nie mam wolnego 4-D, z resztą od 2 lat nie zamontowałem ani jednego, więc nie pomierzę jak jest u innych producentów.
PioBin Opublikowano 26 Lipca 2019 #7 Opublikowano 26 Lipca 2019 Zgadzam sie. Dokladnie tak jak napisales jest fachowo i zgodnie ze sztuka. W domu moze nic z tego nie wyjsc.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.