Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kvs zaworu 4 drożnego

Sławek62

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Jestem w trakcie zakupu kotła z podajnikiem i modernizacji obecnej instalacji.

I teraz taki problemik.

Kupiłem zawór 4 drożny 5/4 " z siłownikiem firmy HPcontrol w internecie brak danych o jego Kvs.

Teoretycznie powinien mieć Kvs 16, czy to możliwe przy tak małym otworze?

0776.jpg

099.jpg

Opublikowano

Zaczerpniete z netu:

"Współczynnik Kvs wyraża wielkość przepływu przy całkowicie otwartym zaworze zakładając straty ciśnienia wynoszące 1 bar."

Jezeli producent podaje taka wartosc to nalezy przyjac ze tak wlasnie jest.

Opublikowano
25 minut temu, Sławek62 napisał:

Teoretycznie powinien mieć Kvs 16, czy to możliwe przy tak małym otworze?

Jednostka Kvs jest umowną wartością, przeważnie podawaną dla spadku 1 bar podczas przepływu na danym zaworze.

Może w tym przypadku jest określony inny spadek ciśnienia,  ale wg mnie te 16m3 to bez problemu przeleci przez ten otwór

Opublikowano

A moze taki test:

Podlacz wode z wodaciagow. Ustaw na reduktorze wejsciowym podczas przeplywu 1bar. Zawor otworz na max. Woda podlewaj ogrodek albo zbieraj do beczki. Odczytaj na wodomierzu (beczce) ile tej wody wyplynelo i w jakim czasie. Pomnoz/podziel i otrzymasz wprost +/- kvs.

Czy to zadziala nie wiem - nigdy nie "mierzylem" kvs.

Opublikowano

Dzięki za odpowiedzi, po prostu przy tym zaworze 5/4 mój wygląda jakoś tyci.

8daadeef4a4fbaa029c39dc9a967.jpg

Opublikowano
2 godziny temu, PioBin napisał:

Ustaw na reduktorze wejsciowym podczas przeplywu 1bar.

Przecież zgodnie z definicją  Kvs - 1 bar nic nie da - ten 1 bar ma być spadku , czyli musiałby być różnicowy pomiar ciśnienia - przed i za zaworem, a 16 kvs w normalnych warunkach domowych to ma dobry hydrant!- sam licznik ma Kvs ok 2-2,5 a reduktor jeszcze mniej.

Ten zawór 4-d może mieć przyłącza np 5/4" a środek od DN20 lub DN25 - robią takie redukcje, nie mam wolnego 4-D, z resztą od 2 lat nie zamontowałem ani jednego, więc nie pomierzę jak jest u innych producentów.

Opublikowano

Zgadzam sie. Dokladnie tak jak napisales jest fachowo i zgodnie ze sztuka. W domu moze nic z tego nie wyjsc.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.