Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Dobor kotla CO

Jac2124

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie.

Zaczne jak kazdy kto przychodzi z tym tematem.

Prosb o porade o podobnej tresci bylo sporo. Im czlowiek wiecej czyta tym bardziej baranieje. 
Czytajac coraz to rozne sposoby doboru kotla wychodza mi rozne wyniki. Skorzystalem tez ze strony cieplowlasciwe, o czym nizej.

http://cieplowlasciwie.pl/wynik/5tw5

CWU ogrzewane bedzie (od nastepnego roku) panelami slonecznymi, zbiornik 200-300L, druga wezownica zasilana z CO. Rodzina 3 osobowa. Dom posiada kominek o mocy 12kw. Poddasze przez pierwsze lata nie bedzie uzytkowane. Oczywiscie bedzie ogrzewane, chociaz pewnie nie musi do tych powiedzmy 22 stopni.

Brak mozliwosci podpiecia sie do instalacji gazowej.

Interesuje mnie piec MPM DS. Mozna wziac dwa modele pod lupe. 10 oraz 14 kw. 
Sprzedawcy w sklepie twierdza ze 14 kw to za malo. Wiadomo jak to ze sprzedawcami, znajomosc tematu maja rozna. 
Hydraulik twierdzi za to, ze widzial podobne budynki z kotlem 8kw ktore pieknie trzymaly zadana temp i spisywaly sie na medal.

Co dalej? Kogo posluchac? Kazda podpowiedz mile widziana.

Opublikowano

10kW to nawet za dużo ale do palenia ciągłego , chyba że będziesz palił drewnem na 60-70% mocy , choć 10kW ma małą komorę zasypową.

Do palenia drewnem z przerwami warto brać większy  i ew zasłonić część rusztu.

Jak węglem to mniejszy wystarczy

Opublikowano

W domu rodzinnym kociol jest przewymiarowany. Widze jakie sa tego skutki i nie chce ich w swoim nowym domu.

Kotly te maja (mialy?) do dokupienia blache zmniejszajaca powierzchnie rusztu. 

Opublikowano

Bierz 10kw .  spokojnie obsłuży ci ten dom i to z naddatkiem. 

Ja mam 14 na 170m2.   Blache zmniejszającą masz w standardzie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.